Akcija u Tuzli: Zbog višemilionskih utaja uhapšeno devet osoba

Radiosarajevo.ba
Akcija u Tuzli: Zbog višemilionskih utaja uhapšeno devet osoba

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ovlašteni policijski službenici SIPA-e su uhapsili deevt osumnjičenih osoba te izvršili pretrese na 17 lokacija u Tuzli i okolini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Između ostalih, lišen je slobode osumnjičeni Sedinet Karić, zv. 'Sido', ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi uvoza tekstilne robe u BiH, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ-u Tuzla, a u vrijeme hapšenja nalazio se na dopustu.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode su pod višemjesečnom istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi sa carinskim i poreznim utajama u višemilionskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani Bosne i Hercegovine.

Radi se o organiziranom kriminalu u procesu uvoza velikih količina robe iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu, za koju su utajene i nisu plaćene odgovarajuće dadžbine, a lažno je prikazivano da je vrijednost uvezene robe višestruko manja.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o predlaganju mjere pritvora.

Ova akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH u obračunu sa organiziranim kriminalom, te naročito onim oblicima koji podrivaju i ugrožavaju ekonomski sistem Bosne i Hercegovine i nanose štetu ekonomskoj stabilnosti i građanima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije