Akcija spašavanja u lavini: Izvlačenje unesrećenog iz podnožja planine

Radiosarajevo.ba
Akcija spašavanja u lavini: Izvlačenje unesrećenog iz podnožja planine
U subotu, 11. marta, Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo je u sklopu redovnog plana i programa održala međunarodnu vježbu potrage u lavinama s kolegama iz Hrvatske.

U vježbi su osim članova GSS - stanice Sarajevo učestvovali i gosti iz hrvatske Gorske službe spašavanja - stanice Gospić, koji su došli na poziv stanice Sarajevo.


U toku vježbe lavinskog spašavanja, prezentirane su tehnike koje se koriste u GSS - stanici Sarajevo, nakon toga su gosti prezentirali svoju opremu i sistem rada u lavinama. Nakon uspješno okončane potrage, pronalaskom zakopanog predmeta, prešlo se na drugi dio vježbe u kojem se organizirala potraga uz pomoć potražnog psa Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo u kojoj se nakon uspješnog pronalaska unesrećenog pristupilo izvlačenju s teško pristupačnog terena te transporta u podnožje planine - Babin do.

Ovom združenom vježbom uz pomoć kolega iz HGSS-a, članovi GSS - stanice Sarajevo su unaprijedili svoje tehnike spašavanja i potvrdili spremnost da profesionalno odgovore i pruže potrebnu pomoć u slučaju ovakvih nesreća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije