Akcija Meso: Uhapšeni Jerko i Mladen Ivanković Lijanović

Radiosarajevo.ba
Akcija Meso: Uhapšeni Jerko i Mladen Ivanković Lijanović

Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u više gradova provodi se akcija kodnog naziva "Meso", jedna od najvećih u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilionskih poreznih utaja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Meta hapšenja su braća Lijanović, a Avaz saznaje da je već uhapšen federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Jerko Ivanković Lijanović, kao i njegov brat. 

Predsjednik stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović potvrdio je  da je uhapšen njegov brat Jerko Ivanković Lijanović, inače federalni dopremijer, ali je na iznenađenje novinara Avaza potvrdio da je upravo i on uhapšen: 

"Evo i mene uhitilo, upravo me SIPA uhićuje", kazao je Mladen Ivanković, nakon čega je prekinuta telefonska veza.

Kako je kazao Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, akcijom rukovodi tužilac Tužilaštva BiH, iz Operativnog stožera akcije, a u aktivnostima na terenu sudjeluje više stotina policijskih djelatnika SIPA i UIO BiH.

Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više miliona KM, koje su počinjene s osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem poduzeća, s ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena poduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Za navedene višemilionske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima diljem Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano lišenje slobode oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u tri poduzeća.

S druge strane, SIPA ovu akciju provodi pod kodnim nazivom Brend i kako je saopćeno poduzetim istražnim aktivnostima utvrđeno je da su osumnjičene osobe u ovom predmetu svojim nezakonitim radnjama stekle protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 miliona KM.

Također su u toku pretresi objekata na 17 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresima je obuhvaćeno 14 fizičkih i tri pravne osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije