'Pomoći ćemo u obilježavanju godišnjice genocida i stipendiranju djece'

Anadolija
'Pomoći ćemo u obilježavanju godišnjice genocida i stipendiranju djece'
AA / Nedžad Ajnadžić
Odmah nakon izbora, Ajnadžić je obećao da će mu među prvim aktivnostima biti posjeta Srebrenici i Srebreničanima.

"Ustanovit ćemo budžetsku stavku koju ćemo dati na odlučivanje Općinskom vijeću Centar i mi ćemo se svakako uključiti u obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" Srebrenica u Memorijalnom centru Potočari u julu naredne godine", rekao je Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar Sarajevo nakon današnje posjete Memorijalnom centru Potočari, Udruženju Majke enklava Srebrenica i Žepa, te porodicama Srebreničana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe koje su među njegovim prvim aktivnostima nakon preuzimanja te dužnosti. 

"Mi smo svakako zadovoljni da imamo tu vrstu prilike, a onda ćemo se uključivati u skladu sa našim finansijskim mogućnostima u svaki od nekih projekata uključujući možda i stipendiranje one djece koja žive u Srebrenici, a nisu u situaciji da imaju mogućnost da se finanskijski suportiraju negdje u Srebrenici ili izvan", rekao je Ajnadžić. 

"Obećao sam to i jako mi je drago da sam obećanje održao i da nisam proigrao ono što sam rekao javno da ću doći u Srebrenicu u prvu radnu posjetu. Zadovoljstvo mi je bilo da razgovaram sa predstavnicima Memorijalnog centra Potočari i sa predstavnicima Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa. Moram priznati da je dosta problema u kojima općina sa svojim finansijskim kapacitetom može pomoći. To me zaista čini sretnim i zadovoljnim i na jednim od takvih mjesta na kojem planiramo pružiti finansijski suport, prije svega, stvaranje uvjeta za održivi povratak. To je konceptualno opredjeljenje i diskurs općinske administracije Centar. Dijelom finansijskih sredstava u skladu sa budžetskim stavkama koje smo za to planirali možemo dati doprinos hrabrim povratnicima koji žive u jako lošim ili skromnim uvjetima i na taj način ćemo stvoriti situaciju u kojoj će imati malo ugodniji život i moći će bolje organizirati svoje porodično djelovanje", naveo je Ajnadžić.

Zbog toga je, rekao je, možda prilika da ovo bude i poticaj za ostale kolege koje imaju tu finansijsku mogućnost i finansijski potencijal i sve nivoe vlasti da nešto učine po konceptu da se pruži suport održivom povratku u cijeloj državi BiH.

"Ovo je dobra prilika da to učine, posebno u Srebrenici", naveo je Ajnadžić. 

Ajnadžić je sa delegacijom Općine Centar položio cvijeće u memorijalnom centru Potočari, ali i na grob Rudolfa Hrena, Hrvata ukopanog u Memorijalni centar Potočari, kao žrtve genocida u Srebrenici.  

Načelnik Općine Centar je obišao četiri porodice u stanju socijalne pomoći kojima je uručio pakete. 

"Četiri porodice su u pitanju i to su porodice koje su nama delegirane u ime udruženja i Memorijalnog centra Potočari. Mi smo prihvatili tu vrstu sugestije i već u narednom periodu ćemo prebaciti dio sredstava sa kojima će oni obezbijediti da dovrše svoja infrastrukturalna, započeta rješenja, prije svega, za stanovanje – kuća, odnosno objekata u kojima trebaju uokviriti svoju egzistenciju", navodi Ajnadžić. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije