Aida Obuća: Klaster se gasi, firme iz Goražda pokreću proizvodnju

Fena
Aida Obuća: Klaster se gasi, firme iz Goražda pokreću proizvodnju
Foto: Gorazdeonline.ba / Aida Obuća

Zahvaljujući mjerama Federalnog štaba civilne zaštite i Kantonalnog štaba civilne zaštite te građanima Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koji su se pridržavali tih mjera taj kanton već 11 dana nema novozaraženih koronavirusom Covid-19, potvrdila je danas u izjavi za Fenu premijerka BPK-a Aida Obuća.

Također, navela je da je u tom kantonu još jedna pozitivna vijest, jer je od šest zaraženih kontrolni test za jednu osobu pokazao da je negativna na koronavirus što znači da ukoliko se i drugi kontrolni test pokaže kao negativan, BPK će biti kanton koji od šest zaraženih sada ima pet zaraženih uz smanjenje broja rasta novozaraženih.

Aida Obuća - undefinedFoto: Gorazdeonline.ba: Aida Obuća

Posebno je istaknula da su od 19. marta 2020. godine kada je otkriven prvi slučaj pozitivan na koronavirus na području BPK, provedene sve mjere koje su bile u nadležnosti Kantona i nabavljena je prijeko potrebna medicinska oprema.

"Iz budžeta BPK Goražde izdvojili smo 300.000 KM, od UNDP-a smo dobili 400.000 KM, a uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i BH Telecoma osigurano je dodatnih 200.000 KM. Stoga smo Kantonalnu bolnicu Goražde pomogli sa 600.000 KM za nabavku neophodne oprema prije svega respiratora, mobilnog RTG aparata i specijalizirane opreme striktno za medicinsko osoblje", pojasnila je Obuća.

Naglasila je da su privredni subjekti koji posluju u industrijskoj zoni "Pobjeda", gdje je zaposleno više od 1.200 radnika, počeli s radom nakon što je istekla naredba Kantonalnog štaba civilne zaštite o 15-odnevnoj obustavi proizvodnje na tom lokalitetu.

"Neki privredni subjekti počeli su s radom u petak, a "Ginex" kao jedan od velikih privrednih subjekata je počeo raditi u ponedjeljak i mogu reći da su to pozitivne vijesti koje dolaze s područja BPK", zaključila je premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije