Aida Hadžialić u posjeti BiH: U Švedskoj je velika bh. dijaspora koja želi investirati u BiH (FOTO)

07. 03. 2016. u 12:30:53 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Švedska daje punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji (EU), poručila je ministrica za obrazovanje Kraljevine Švedske Aida Hadžialić, koja boravi u službenoj posjeti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Hadžialić, koja je najmlađa ministrica u švedskoj vladi, prvog dana posjete BiH sastala se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Aida Hadžialić, švedska ministrica za obrazovanje, govori za Radiosarajevo.ba (VIDEO)

Na sastanku je, kako je rekao Zvizdić, bilo riječi o proširenju saradnje dviju zemalja, posebno u domenu ekonomije.

"Konstatirali smo da ne postoji bilo kakvo otvoreno pitanje između naše dvije države. Ono što smo na neki način zatražili i razgovarali jeste prezentacija naših ekonomskih potencijala u Švedskoj, pokušat ćemo dogovoriti jedan forum gdje ćemo predstaviti naše projekte iz oblasti energetike, drvne i metalne industrije i svih drugih oblasti gdje ima kapaciteta za ekonomsku saradnju. Još jednom zahvaljujem na snažnoj podršci Švedske našem evropskom putu", rekao je Zvizdić.

Saradnja između Švedske i BiH može se dodatno ojačati, jer su te dvije zemlje itekako povezane, rekla je švedske ministrica. Istaknula je kako u Švedskoj živi 80 hiljada građana porijeklom iz BiH, što čini "veliku dijasporu" ljudi koji nisu zaboravili domovinu.

"Moram reći da mi je drago da mogu biti u Sarajevu i BiH. Došla sam u Sarajevo s glasom švedske vlade, vjerujemo da se može ojačati saradnja naše dvije zemlje. U Švedskoj je velika bh. dijaspora koja želi investirati u BiH i podijeliti, ne samo ekonomski potencijal, već to raditi s velikim srcem. Nije samo pitanje te bh. dijaspore, pitanje je također da švedski investitori žele naći nova tržišta, vjerujemo da BiH i druge države regiona mogu biti velika prilika Švedskoj kako bi se ojačao izvoz, na zadovoljstvo svih", rekla je Hadžialić, koja se u Sarajevu obratila na bosanskom jeziku.

Dodala je kako BiH treba biti član Evropske unije te da u tom smjeru Švedska podržava BiH na njenom evropskom putu.

"Drago nam je bilo kada je u februaru BiH poduzela važne korake prema EU, aplicirali ste. Švedska podržava taj smjer, prijatelji smo BiH, jer znamo da je jedna progresivna BiH u EU važan dio budućnosti svih građana BiH."

Obrazovanje je temelj države

Budući da je na čelu Ministarstva za obrazovanje, Hadžialić je podsjetila kako je upravo obrazovanje temelj države.

"Mislim da naša država ima dosta znanja i tradiciju ulaganja u školstvo. To je centralno za gradnju uspješne države, jake na globalnom tržištu. Mislimo da mi iz Švedske možemo podijeliti naše znanje kako bi ojačalo školstvo u BiH, kako bi se ljudima pružila bolja budućnosti u ovoj državi", zaključila je Hadžialić.

Zvizdić je istaknuo kako je današnja posjeta Hadžalić BiH i emotivna, jer je riječ o ministrici koja svoje korijene ima upravo u BiH. Iako su i mnoge novinarske ekipe imale brojna pitanja za švedsku ministricu, nije im bilo dozvoljeno postavljati ih uz napomenu kako Hadžialić predstoje brojni sastanci.

Inače, Aida Hadžialić je rođena u Foči 1987. godine, a kao petogodišnjakinja je odselila u Švedsku. Po zanimanju je pravnica, obavljala je i funkciju zamjenice gradonačelnika Halmstada.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA