Ahmetović Ivaniću: Imajte malo hrabrosti i prihvatite istinu o Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Ahmetović Ivaniću: Imajte malo hrabrosti i prihvatite istinu o Srebrenici
FOTO: AA / Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH, uputio je otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, a povodom odluke Vlade RS-a da stavi van snage Izvještaj o Srebrenici od 2004. godine.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti: 

"Gospodine Ivaniću, Vi koji ste trenutno na funkciji člana Predsjedništva Predsjedništva BiH iz RS, imate najmanje prava da pričate o "istini" i "pravdi" o Srebrenici, jer je općepoznato da ste na osnovu bošnjačkih glasova dobili mandat za funkciju koju trenutno obavljate.

Baš danas, uoči Kurban-bajrama, za koji biste trebali znati koliko znači Bošnjacima, muslimanima u BiH, svojom izjavom za Novosti, svojom verzijom i tumačenjem "istine o Srebrenici", odlučili ste da ponizite onaj bošnjački dio glasačkog tijela koji Vam je dao povjerenje na prošlim općim izborima.

I bez izvještaja Vlade RS iz 2004. godine, u kojem je utvrđeno da je u srebreničkom genocidu ubijeno skoro osam i po hiljada Bošnjaka, muslimana, mi istinu znamo.  

A ona je jednostavna: i prema presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu - u Srebrenici je bio genocid, koji je počinila Vojska Republike Srpske zajedno sa policijom ovog bh. entiteta.

Kao član Predsjedništva BiH i bivši ministar vanjskih poslova BiH, trebali biste znati i da je nakon suđenja u Nirnberškom procesu i poslije genocida u Ruandi, presude za genocid su donesene samo u slučaju Srebrenice u Haškom tribunalu. 

Istina o genocidu u Srebrenici, koja očigledno nije važna Vama (iako ste svojevremeno u intervjuu sarajevskim "Danima" rekli da biste podržali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, očito zbog lične koristi i ususret općim izborima) trebala bi biti dio historije koju će učiti djeca u školama na području cijele Bosne i Hercegovine. Dio teškog nasljedstva o genocidu nad jednim narodom. Isto kao što sada uče o zločinima u Drugom svjetskom ratu. Kao osnovu za zajednički život.

Vi ste možda zaboravili da je Vlada RS, koju su predvodili tadašnji kadar PDP-a i entitetski premijer Dragan Mikerević iz Vaše stranke, usvojila taj izvještaj zajedno s ministrima iz Vašeg PDP-a. Ako ste bili pod takvim pritiscima kako sada tvrdite, mogli ste da podnesete kolektivne ostavke na funkcije kako ne biste izglasali nešto "netačno i na štetu RS". Ili ste se ipak odlučili za ostanak na vlasti? 

Bojim se da Vi ne želite znati "istinu o Srebrenici", već da je novim izvještajem želite sakriti.

Ali, licemjerje koje ste pokazali prema Bošnjacima kada ste i prije četiri i osam godina trebali njihove glasove i današnjom izjavom, sa pozicije koju su Vam osigurali bošnjački glasovi, prelazi granice politike i politikanstva i postaju stvar obraza.

Budite malo i hrabri i prihvatite istinu takvu kakva jeste. Ne zbog mene ili Vas. Već za generacije koje dolaze u Vašoj i mojoj domovini Bosni i Hercegovini", navodi se u otvorenom pismu Sadika Ahmetovića. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije