Ahmetović mogući nasljednik Dodika: Izgubili smo Srebrenicu, želim popraviti stanje

E. H.
Ahmetović mogući nasljednik Dodika: Izgubili smo Srebrenicu, želim popraviti stanje
Fena / Sadik Ahmetović
Nezavisni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović mogao bi biti kandidat za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske.

Prema informacijama koje je za Radiosarajevo.ba potvrdio sam Sadik Ahmetović, odluka o njegovoj kandidaturi još uvijek nije donesena.

"Postoje razmišljanja unutar koalicionih partnera Proeuropskog bloka da budem kandidat za tu poziciju. Ta odluka nije još donesena, o tome će se govoriti u nekom narednom periodu. Mislim da postoje ozbiljna razmišljanja da dobijem podršku svih ovih političkih stranaka koje su dio ovog bloka i da budem kandidat za poziciju predsjednika, odnosno potpredsjednika RS-a", istaknuo je Ahmetović.

Govoreći o tome da li bi prihvatio ovakvu kandidaturu ukoliko do nje dođe, Ahmetović ističe kako o tome nije ranije razmišljao, ali da sada želi učestvovati u tim procesima.

"U razgovoru s ljudima iz nekih drugih političkih stranaka i s onima koji razumiju kompleksnu političku situaciju i probleme građana RS-u sam osjetio neku vrstu njihove potrebe da budem kandidat. Predstavljao bih jednu široku koaliciju, ne samo stranaka nego i ljudi koji žele mijenjati situaciju u ovom entitetu.

Imam veliko političko iskustvo, obnašao sam niz funkcija i to samo može biti od koristi da popravimo ono što je pokvareno u prethodnih nekoliko godina. Svjedoci smo da je broj povratnika Bošnjaka u RS-u manji sada nego prije pet-šest godina. Periodično oni gube neka osnovna prava, kao što je pravo na maternji jezik, zapošljavanja u institucijama RS-a. Na prethodnim odnosima smo izgubili i Srebrenicu, te moje iskustvo, kontakti mogu biti samo od koristi da ova teška pitanja počnemo i riješimo u narednom periodu", dodao je.

Također, mišljenja je da se trenutna kompleksna i za Bošnjake loša politička situacija u RS-u može riješiti jedino dijalogom sa određenim političkim subjektima, te se nada da će moći biti ta pokretačka snaga.

"Mislim da se trenutna formacija Bošnjaka koja je proizvodila neku vrstu svađe i najviše odgovarila vlasti u RS-u donijela negativne odraze na stanovništvo u ovom entitetu. Treba otvoriti prostor za dijalog i dogovor, te sam siguran da promjenom političkog ambijenta možemo imati prostor da sva ova pitanja, koja su rezultirala stanjem gubljenjem različitih prava povratnika u RS-u riješimo. A to mogu uraditi samo oni koji su spremni na dijalog i dogovor, a uvjeren sam da ta sva pitanja sa svojim iskustvom mogu postepeno riješiti, ne samo za pripadnike bošnjačkog naroda, nego za sve stanovnike BiH", zaključio je Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije