Ahmetović: 'Legitimno političko predstavljanje' produbio bi podjele u BIH

4
Radiosarajevo.ba
Ahmetović: 'Legitimno političko predstavljanje' produbio bi podjele u BIH
FOTO: Facebook / Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu

Zastupnik u Bundestagu bh. porijekla Adis Ahmetović kazao je kako izborna reforma mora voditi u pravcu da se u novi zakon implementiraju sve presude kako bi se prevazišle etničke podjele u Bosni i Hercegovini.

"Sveobuhvatna reforma izbornog zakon predstavlja značajan korak naprijed ka političkoj stabilizaciji i jačanju pluralističkog demokratskog društva Bosne i Hercegovine.

Nastavljeni pregovori o izbornom zakonu moraju podrazumijevati i neophodne reformske procese kako bi se jačao izborni proces i eliminisala postojeća diskriminacija.

Promovisana knjiga 'Dekodiranje agresije': Uloga Vrhovnog saveta odbrane SRJ u ratu protiv RBiH

Promovisana knjiga 'Dekodiranje agresije': Uloga Vrhovnog saveta odbrane SRJ u ratu protiv RBiH

Suštinska implementacija odluka Evropskog suda za ljudska prava kao što je presuda Sejdić-Finci iz 2009. godine, apsolutno su od suštinskog značaja za reformu izbornog zakona. Politički cilj mora biti prevazilaženje etničkih podjela u zemlji. Rasprava po principu legitimnih političkih predstavnika s druge strane će doprinijeti dubljim podjelama i učiniti otežanu implementaciju odluka", kazao je Ahmetović.

Ističe kako tekući pregovori o sveobuhvatnoj izbornoj reformi ne smiju dovesti do odgađanja izbora u oktobru 2022. godine.

"Održavanje ovih izbora mora biti primarni prioritet. Oni moraju biti pošteni, transparentni i bez manipulacija. Ako pregovori o izbornoj reformi ne daju rezultat do izbora, a koji su u skladu s presuda Evropskog suda za ljudska prava, između ostalih, trebalo bi ih izvršiti ubrzo nakon izbora", poručio je Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije