Ahmet Davutoglu poručio zločincima: Niste samo ubili Srebreničane, već cijelo čovječanstvo

Radiosarajevo.ba
Ahmet Davutoglu poručio zločincima: Niste samo ubili Srebreničane, već cijelo čovječanstvo

Premijer Turske Ahmet Davutoglu također se danas obratio u u Potočarima, te je poručio kako je danas ovdje "da podijelimo bol porodica žrtava, da pokažemo solidarnost... da pošaljemo poruku da se ovo nikad više ne smije ponoviti."

"Kada god dođem ovdje, uvijek prođem kroz mezarja i čitam imena. Neke od tih osoba su bile mlade, neke stare, neke bilo oženjene, neke nisu... zamišljam njihove posljednje sate i kada vidim majke kako plaču, uvijek pomislim da je to kćerka, majka, uvijek mislim da te osobe nisu samo osobe, već svaka od njih predstavlja čovječanstvo. Predstavljaju sve majke, sve žene, sve kćerke na svijetu...", rekao je on.

Premijer Turske poručio je zločincima: "Niste samo ubili Srebreničane, već cijelo čovječanstvo."

"Dolazak ovdje za nas je sveta dužnost. Oni koji su ubili više od osam hiljada očeva, djedova, sinova... ubili su sve nas", kazao je premijer Turske.

Davutoglu je u Potočarima, gdje se danas obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenica, kazao i kako nećemo zaboraviti Srebrenicu, ali nećemo propagirati mržnju.

"BiH, zemlja različitih naroda, predstavlja nadu za nas. Uspjeh Bosne bit će uspjeh čovječanstva, a neuspjeh će biti neuspjeh svih nas. Mir u BiH je mir u svijetu... još jednom želim izraziti suosjećanje preživjelim u ime svih građana Turske, koji će uvijek biti uz BiH, uz Srebrenicu."

Potom je na našem jeziku dodao kako - nećemo zaboraviti.

U Srebrenici će danas biti pokopano 136 žrtava srebreničkog genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije