Ahmed Kulanić: Osnivanje 1. Korpusa Armije BiH bio je ključni trenutak u odbrani Sarajeva

3
AA
Ahmed Kulanić: Osnivanje 1. Korpusa Armije BiH bio je ključni trenutak u odbrani Sarajeva
Foto: Anadolija / Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo

Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo, povodom 32. godišnjice formiranja 1. Korpusa Armije Bosne i Hercegovine podjetio je kako je osnivanje 1. Korpusa Armije BiH, kao i svih ostalih korpusa bilo presudno za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Govoreći o ovogodišnjem obilježavanju 32. godišnjice formiranja 1. Korpusa Armije Bosne i Hercegovine, ulozi Memorijalnog centra Sarajevo i programu koji pripremaju, Kulanić je rekao da ove godine Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo i koordinacijom boračkih udruženja Kantona Sarajevo, realizira obilježavanje 32. godišnjice od formiranja 1. Korpusa Armije Bosne i Hercegovine, događaja od izuzetnog historijskog značaja.

"Kroz ovu godišnjicu prisjećamo se hrabrosti i žrtve onih koji su položili svoje živote za slobodnu Bosnu i Hercegovinu. Formiranje 1. Korpusa bio je ključni trenutak u odbrani našeg glavnog grada, a time i domovine. Naša misija u Memorijalnom centru Sarajevo je upravo to – očuvanje i njegovanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata te prenošenje tih vrijednosti na buduće generacije", rekao je Kulanić.

Dnevnik Radija Sarajevo | Huskić: NUB nastavlja rad sa herojima koji su mjesecima radili bez plate

Dnevnik Radija Sarajevo | Huskić: NUB nastavlja rad sa herojima koji su mjesecima radili bez plate

Program koji su pripremili za ovu godinu, kako je rekao, obuhvata nekoliko ključnih događaja.

"U subotu, 31. augusta održat će se projekcija filma Tigar sa Žuči, o našem velikanu Safetu Isoviću. U nedjelju, 1. septembra, planiran je poseban prijem za komandante 1. Korpusa koji će biti upriličen u Vijećnici, nakon čega slijedi Svečana akademija u auli Vijećnice u 20 sati uz direktan TV prenos na Televiziji Sarajevo.

Memorijalni centar Sarajevo izdvojio preko 804.000 KM za postavljanje nišana poginulim borcima

Memorijalni centar Sarajevo izdvojio preko 804.000 KM za postavljanje nišana poginulim borcima

Večer ćemo završiti rok koncertom na trgu Prve brigade policije, preko puta Vijećnice, kojim želimo podsjetiti na kulturno-umjetničku dimenziju otpora tokom agresije, na to kako su građani Sarajeva i pripadnici Armije RBiH pored svih nedaća, uspjeli očuvati duh kroz stvaralaštvo, umjetnost, kroz muziku koja je bila izraz otpora i patriotizma. Svi ovi događaji su osmišljeni s ciljem da odamo počast onima koji su ugradili svoje živote za slobodu, ali i da ukažemo čast i zahvalnost živima, našim borcima i komandantima koji su dali nemjerljiv doprinos odbrani Bosne i Hercegovine", pojasnio je Kulanić.

Memorijalni centar Sarajevo proširio aktivnosti na polju manifestacija

Istakavši da je Memorijalni centar Sarajevo proširio aktivnosti na polju manifestacija Kulanić je rekao kako "naša manifestacija Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman, sada obuhvata period od 1. marta – Dana nezavisnosti do 25. novembra – Dana državnosti i tokom tog perioda organizujemo brojne događaje na visokom nivou, a ovo obilježavanje je jedan od njih.

Također, ove godine smo, 5. aprila, priredili simbolički komemorativni performans – Stazom sjećanja, za sve ubijene građane Sarajeva, njih 11.541, u čemu su nam pomogli sugrađani doniranjem upravo tolikog broja pari cipela koje su bile postavljene duž centralnih gradskih ulica, simbolizirajući prekinuti korak naših sugrađana tokom opsade. Smatramo da su ovo vrlo važni projekti kojima doprinosimo sistemskom očuvanju i razvoju kulture sjećanja i pamćenja te obrazovanju novih generacija."

Ove godine Memorijalni centar po prvi put organizuje obilježavanje Dana 1. Korpusa Armije RBiH, a odluka da učestvuju u organizaciji obilježavanja Dana 1. Korpusa je došla na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja KS i ministra Osmanovića, "ali i kao rezultat našeg kontinuiranog rada na očuvanju sjećanja na sve važne datume iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata. Uz aktivnu podršku resornog ministarstva i boračkih udruženja, uspjeli smo ući u sinergiju koja nam omogućava da organizujemo ovakav događaj na najvišem nivou. Ovo je rezultat zajedničkog rada svih nas i vjerujem da smo već ranije postavili dobre temelje za buduće aktivnosti i unapređenje svih manifestacija koje ćemo organizirati."

Osnivanje 1. Korpusa Armije BiH, kao i svih ostalih korpusa, je bilo presudno za odbranu Sarajeva i BiH u cjelini

Govoreći o značaju osnivanja 1. Korpusa Armije BiH i na ulogu boraca koji su dali svoje živote za slobodu Kulanić je kazao da osnivanje 1. Korpusa Armije BiH, kao i svih ostalih korpusa, je bilo presudno za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u cjelini.

"To su bili naši očevi, braća i sestre, građani – heroji, dobrovoljci koji su se časno borili, branili i oslobađali te mnogi od njih položili svoje živote za slobodu i nezavisnost koje danas živimo. Činili su nezamisliva djela, hrabro i odvažno, a naša je dužnost da ih se sjećamo s ponosom. Imali smo Armiju koja je stasavala i razvijala se u okolnostima agresije, odolijevajući snažnijem neprijatelju i uspjeli smo se oduprijeti zahvaljujući njihovoj hrabrosti i odlučnosti. Hvala im na tome. Danas, sa punim poštovanjem, odajemo počast svima njima, kako onima koji su živi, tako i onima koji su dali svoj život, jer oni su naš ponos i primjer kako se voli, brani i gradi domovina", podsjetio je Kulanić.

Pozvao je sve građane Sarajeva, patriote, da im se pridruže, u nedjelju na Trgu Prve brigade policije, preko puta Vijećnice u 21 sat i poslušaju Zvuk Slobode, "koncert na kome će nas Mustafa Čizmić Čizma, Almas Smajlović i Sara Vojičić podsjetiti na snagu i rezilijentnost ovoga grada u najtežim okolnostima u njegovoj recentnoj historiji. Posebno bih pozvao mlade, da donesu sa sobom pozitivnu energiju pjevajući hitove koji su i danas rado slušani i da zajedno sa nama koji nosimo iskustvo agresije u sjećanju, dožive snagu nepobjedivog duha otpora 1992.-1995 - patriotizma koji nas je održao i zahvaljujući kojem smo opstali i izgradili našu domovinu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije