Agonija radnika Vranice se nastavlja

Radiosarajevo.ba
Agonija radnika Vranice se nastavlja

Nakon mjesec i po dana generalnog štrajka radnika i radnica Vranice, četvrti dan su na ulicama Sarajeva tražeći pomoć za bezizlaznu situaciju u kojoj su se našli zajedno sa svojim porodicama.

Jučerašnji sastanak sa premijerom Federacije BiH, Mustafom Mujezinovićem nije im dao nadu da će njihov status, neisplaćene plaće, dugovanja za zdravstveno i penziono osiguranje uskoro biti riješeno.

Nakon što su tri dana proveli pred zgradom Vlade Federacije BiH, odlučili su štrajk nastaviti pred sjedištem uprave Vranice, što je ujedno i sjedište brokerske kuće Eurohaus, koja je vlasnica najvećeg dijela dionica Vranice.

Predsjednik Glavnog odbora Sindikata Vranice, Mustafa Avdagić pozvao je juče radnike 'da odmore nekoliko dana', na šta su oni burno reagovali govoreći da nisu umorni i ne žele 'odmarati' dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Kako tvrde radnici, platu nisu dobili devet mjeseci, a zdravstveno osiguranje nije uplaćivano 2,5 godine.

Kako prenose mediji, direktor Vranice Aziz Šunje izjavio je da će svoj prijedlog rješavanja za radnike veoma situacije iznijeti u ponedjeljak.

Među radnicima koji su bez zdravstvenog osiguranja i redovnih plata gradili poslovne zgrade bh. biznismena i odmarališta za ministre, moglo se čuti da neki od njih sendviče koje dobiju na protestima, nose kući da bi nahranili djecu.

Vezano:
Radnici i radnice Vranice i danas pred zgradom Vlade FBiH
Vranica - gigant na prosjačkom štapu

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije