Agencija za vodno područje rijeke Save izdala upozporenje građanima

Radiosarajevo.ba
Agencija za vodno područje rijeke Save izdala upozporenje građanima
Foto: wiki / Ilustracija

Najava padavina u narednim danima (period od 12. maj. do 17. maja) uslovila je potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo redovno, nekoliko puta tokom dana, detaljno analizira sljedeće podatke:

- Trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH koje su u vlasništvu Agencije,
- Prognozu vremena za naredna četiri dana dostavljenu od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda,
- -Trenutne vodostaje na rijeci Savi uzvodno od granice sa BiH koji su dostupni na web stranici Hrvatskih voda,
- Rezultate prognoze padavina i vodostaja prognoznog modela za Unu-Sanu kao i platforme prognoznih modela za kompletan sliv rijeke Save.

Imajući u vidu sve navedeno može se reći da se očekuje povećanje vodostaja na svim rijekama na vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na području Unsko-sanskog kantona, srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama. Obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, zasićenost tla itd.), opasnost na izljevanje iz korita se, prije svega, odnosi na sljedeće slivove:

„Sliv rijeke Une i Sane, glavni tokovi i pritoke, gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke (kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča) i bujični vodotoci Vrh vodnih valova progozira se u ponedeljak (13. maj 2019.) za rijeku Unu, te u utorak (14. maj 2019.) za rijeku Sanu i za sve rijeke na slivu Bosne“, navedeno je.

Iz agencije sugeriraju povećan oprez stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do izljevanja rijeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije