Agencija za oduzimanje nelegalne imovine?

Radiosarajevo.ba
Agencija za oduzimanje nelegalne imovine?


Na današnjoj (22. mart) sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu predstavljen je radni tekst zakona o oduzimanju ilegalno stečene imovinske koristi.

Namjera federalnih vlasti jeste da se zakonom na jedinstven, sveobuhvatan, precizan i jednostavan način uredi ova materija i u praksi osigura efikasno provođenje osnovnog pravnog i civilizacijskog prinicipa:

„Niko ne može zadržati protivpravno stečenu imovinsku korist.“

Također, kako je saopšteno iz Federalne vlade, sva imovina koja je trajno oduzeta prema odredbama ovog zakona postat će vlasništvo Federacije BiH; rješenje o oduzimanju imovine može donijeti isključivo sud.

Vlada će osnovati i Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom, sa sjedištem u Sarajevu.

„Odredbe Zakona primjenjivat će se posebno u postupku oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima privrednog, organiziranog i imovinskog kriminala, korupcije, zloupotrebe opojnih droga i trgovine ljudima.

Ovo se odnosi i na imovinsku korist koja je pribavljena ostalim krivičnim djelima ako se takva imovina nalazi ili se njeno korištenje odvija na teritoriji FBiH“, stoji u saopštenju.

Vlada FBiH je zaključila da se rasprava o prezentiranim rješenjima obavi za 15 dana, nakon što sva federalna ministarstva daju svoje primjedbe i sugestije.

Vlada je saopštila da je potreba donošenja ovog akta proizašla iz činjenice da postojeći propisi - Krivični zakon FBiH, Zakon o krivičnom postupku FBiH, Zakon o izvršnom postupku... - koji regulišu ovu materiju, nisu uzajamno usklađeni i funkcionalno povezani, čime je stvoren značajan prostor za slobodno činjenje krivičnih djela i pribavljanje imovinske koristi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije