Agencija za vodno područje Save: Najavljene padavine, preporučujemo pojačan oprez!

0
Radiosarajevo.ba
Agencija za vodno područje Save: Najavljene padavine, preporučujemo pojačan oprez!
Foto: Canva.com / Poplave u Kiseljaku (arhiva)

Agencija za vodno područje rijeke Save u današnjem saopćenju poručila je da su prognozirane padavine u narednom periodu uslovine potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Također su napomenuli koje podatke redovno analiziraju:

- trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH koje su u vlasništvu Agencije,

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

- prognozu vremena za naredna četiri dana dostavljenu od Federalnog hidrometeorološkog zavoda,

- trenutne vodostaje na rijeci Savi uzvodno od granice sa BiH koji su dostupni na web stranici Hrvatskih
voda,

- rezultate prognoze padavina i vodostaja prognoznog modela za Unu-Sanu, Vrbas, Bosnu, Drinu kao i platforme prognoznih modela za kompletan sliv.

"Usljed naglog porasta temperatura i topljenja sniježnog pokrivača, kao i novih padavina bilježi se porast vodostaja na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Prema meteorološkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u naredna tri dana očekuje se oblačno vrijeme sa kišom. Na većini hidroloških stanica prognozira se novi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na gornjem dijelu sliva Une i Sane, te u manjoj mjeri na gornjem dijelu sliva rijeka Vrbasa, Bosne i Drine. Obzirom na ispunjenost korita vodom i zasićenosti tla očekuje se dostizanje kota pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje na području sliva Une i Sane. Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka sliva rijeke Une, te na slivu rijeke Fojnice", navodi se u saopćenju.

Na kraju saopćenja, iz ove agencije su poručili:

"Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije