Afera "Respiratori": Pogledajte dolazak optuženih na Sud BiH

4
FENA
Afera "Respiratori": Pogledajte dolazak optuženih na Sud BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Nastavak glavnog pretresa u slučaju "Respiratori" počelo je danas u Sudu Bosne i Hercegovine iznošenjem završnih riječi odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića, a potom i odbrana četvrtooptužene Jelke Milićević.

Akteri tog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma 'F. H. Srebrena malina'.

Pored Fadila Novalića, fedralnog premijera, u tom su slučaju optuženi – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Predhodno, 15. marta su iznesene završne riječi drugooptuženog Fahrudina Solaka i njegove odbrane, te odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića.

U nastavku suđenja braniteljica drugooptuženog, advokatica Marsela Bajramović okončala je izlaganje završne riječi započeto na prethodnom ročištu, predloživši Sudu da nakon uvida i ocjene svih provedenih dokaza njenog branjenika oslobodi od optužbi.

Prethodno je konstatirala kako Tužiteljstvo nije pružilo dokaze niti za jedno djelo kojim se njen branjenik tereti. U sklopu argumentacije vlastitih tvrdnji pozvala se na iskaze saslušanih svjedoka i materijalne dokaze, osporavajući tezu optužbe u vezi s hronologijom potpisivanja ugovora o nabavci respiratora.

Odbrana Fahrudina Solaka traži oslobađajuću presudu: "Samo sam radio svoj posao"

Odbrana Fahrudina Solaka traži oslobađajuću presudu: "Samo sam radio svoj posao"

U nastavku ročišta Sudskom vijeću obratio se drugooptuženi Fahrudin Solak, navodeći kako su završne riječi optužbe, zapravo, 'igrokaz koji govori o nepoštivanju Tužiteljstva kao instituciije i države BiH'.

Izlaganje završnih riječi nastavljeno je obraćanjem advokatice Mirne Avdibegović, braniteljice trećeoptuženog Fikreta Hodžića kao i firme F. H. Srebrena malina, koja je kazala kako se u cijelosti pridružuje stavovima odbrana prvooptuženog i drugooptuženog.

Također, kazala je kako ostaje i kod svih ranijih prigovora u pogledu (ne)zakonitosti i autentičnosti dokaza optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije