Afera "Respiratori": Danas se nastavlja suđenje premijeru Novaliću i drugima

5
Radiosarajevo.ba
Afera "Respiratori": Danas se nastavlja suđenje premijeru Novaliću i drugima
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina".

Na prethodnom ročištu, svjedok Tužilaštva BiH Davor Pehar rekao je da je za odluku o vrsti respiratora koji će biti kupljeni trebalo da bude angažovan stručnjak.

Sama odluka o nabavci spornih respiratora donesena je na čudan način. Pehar je naveo da je dio članova Kriznog štaba glasao putem maila, a da je on glasao telefonom, te da nije ni vidio materijal o kojem se izjašnjavao, piše BHRT

"Nisam ni znao kakva je odluka dok u medijima nisam vidio aferu Respiratori", kazao je Pehar.

Osim Novalića, u aferi "Respiratori" optuženi su i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Podsjećamo, Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije