Ibiza / Afera koja je srušila Vladu u Austriji: Uhapšena osoba bh. porijekla

20. 11. 2019. u 12:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Austrijska policija sprovela je pretrese više stanova i uhapsila osobe, među kojima i jedna bosanskohercegovačkog, te jedna srpskog porijekla, u vezi sa aferom "Ibiza", usljed koje je "pala" vlada Narodne partije Austrije (OVP) i Slobodarske partije (FPO) pod kancelarom Sebastianom Kurzom.

Više osoba iz okruženja privatnog detektiva koji je odgovoran za snimanje večeri na Ibici, prije dvije godine, tokom koje je tadašnji lider FPO Heinz-Christian Strache obećao navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, je privedeno, a prema dokumentu tužilaštva polazi se od toga da su namjeravali da za novac ucjenjuju Strachea, prenose Nezavisne.

Strache je, poslije pojavljivanja video snimaka, podnio ostavku na sve političke funkcije, a usljed toga izglasano je nepovjerenje vladi.

Među osumnjičenima se nalazi direktor jedne konsalting firme, kao i njegova saradnica, inače bivša djevojka detektiva.

Prema pisanju "Salcburger nahrihten" u nalogu tužilaštva navode se tri osobe kao ključni akteri u ovoj aferi.

Dvoje je uhapšeno u Salzburgu, a radi se o jednom 39-godišnjem Austrijancu bh. porijekla i jednom 52-godišnjem državljaninu BiH.

Afera Ibiza: Dvojica Bosanaca pod istragom da su srušili Vladu Austrije

Za "aferu Ibiza" , koja je srušila austrijsku koalicionu vladu stranaka ÖVP-FPÖ, mogla bi biti odgovorna dvojica Bosanaca koji žive u Salzburgu - državljanin BiH Slaven K. i Austrijanac bosanskog porijekla Edis S., prenosi magazin "profil". Prema pisanju časopisa, čije se štampano izdanje očekuje u ponedjeljak, javno tužilaštvo u Beču istražuje dvojicu Bosanaca i austrijskog državljanina Juliana H.

Portal Radiosarajevo.ba je već pisao da javno tužilaštvo u Beču istražuje dvojicu Bosanaca i austrijskog državljanina Juliana H. Dvojica osumnjičenih Bosanaca - Slaven K. i Edis S. - koji žive u Salzburgu navodno su sudjelovali u produkciji videa.

Oni su, prema dokumentu tužilaštva, regrutovali i obučavali ženu koja je glumila milijarderku, i uz to falsifikovali dokumenta.

Prema tužilaštvu, detektiv je jednom saučesniku rekao da od Štrahea zatraži najmanje 400.000 evra za prikupljeni materijal.

Uz to ta oni se sumnjiče da su organizovali snimanje na Ibizi, kako bi, prema tužilaštvu, tražili potencijalne kupce materijala napravljenog 24. jula 2017.godine.

Istraga je utvrdila, kako tvrde mediji, da su pojedini učesnici u aferi "Ibiza" proteklih godina radili kao doušnici policije, a tako i detektiv koji se optužuje da je glavni lik u snimanju video-materijala protiv doskorašnjeg čelnika slobodaraca.

Istraga je, zbog toga, bila veoma spora, jer jer kriminalna policija imala teškoće da djeluje protiv sopstvenih doušnika.

Kruže i glasine, navode mediji, da su u akciji snimanja na Ibici učestvovali i doušnici obavještajne službe Austrije BVT.

"Sve je jasniji motiv, a to je da se radilo o ličnoj osveti, ali i novcu", tvrdi neimenovani insajder Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istražne vlasti su, na osnovu novih izjava svedoka, uspjeli da bolje upoznaju strukturu koja je stajala iza snimanja spornog video materijala.

Ukupno je devet osoba bilo uključeno u konstruisanje afere "Ibiza".

Jedan bečki advokat je glavna ličnost, koja je dala u nalog snimanje i on je priznao da stoji iza svega.

Njegova bivša djevojka, inače novinarka visokotiražnog "Kronen Zeitunga", prema pisanju jednog bečkog dnevnika, kroz svoj rad prikupila je informacije o planovina vlade OVP-FPO, i odnedavno je optužena od svog bivšeg da je 2015.da je pominjala da bi mogla da posreduje u kupovini kose Strachea na kojoj se mogu utvrditi tragovi kokaina.

Jedna njena poznanica, posrednik u prodaji nekretnina, inače državljanka Srbije, upoznala je desnu ruku Strachea, Johanna Gudenusa, sa navodnom Ruskinjom.

Ona je, kako podsjećaju mediji, bila doba prijateljica Gudenusa, a potom i Strachea, prije nego što je upoznao svoju suprugu Filipu.

U tom društvu bio je i bivši policajac, dugogodišnji šef bezbjednosti Strachea, koji je dao sve informacije o svom bivšem šefu.

Što se detektiva tiče, koji je sve operativno obavio, on sa advokatom ima firmu u BiH, a preko svoje firme imao je kontakte sa bivšim vojnim obavještajcima, ali i bivšim pripadnicima specijalnih jedinica sa Balkana.

Među osobama koje su meta istrage nalazi se i jedan dalji advokat koji je član "Sekcije bez imena" Socijaldemokratske partije, a čiji su se poznanici sredinim maja, neposredno pred objavu snimaka, kladili na krah vlade OVP-FPO.

Inače i za djevojku koja je glumila rusku milijarderku tvrdi se da je iz BiH.

NEMA KOMENTARA