Aerodromi u BiH: Susret aviona i balona, boeinga s jastrebom, srna na pisti

Radiosarajevo.ba
Aerodromi u BiH: Susret aviona i balona, boeinga s jastrebom, srna na pisti
PrtScr / Ilustracija
Izvještaj Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH o događajima na aerodromima u BiH u 2016. godini pun je i bizarnih situacija u kojima, nasreću, nije bilo opasnosti po putnike niti je neko nastradao.

Između ostalog, izvještaj pokazao da su se avioni sudarali sa pticama, balonima, da se na pisti iznenada pojavila srna, da su pokretne stepenice prilikom postavljanja udarile u avion, piše Avaz.

Tako je 4. januara u 9.37 sati na jednom od bh. aerodroma zabilježen sudar aviona Boeing 737 s jastrebom

"U fazi polijetanja aviona došlo je do sudara sa pticom. Ptica je udarila u motor broj 1, a posada je odlučila prekinuti polijetanje. Nakon pregleda ustanovljeno je da je oštećeno nekoliko lopatica na uvodniku zraka na motoru pa je posada u dogovoru s mehaničarima odlučila otkazati let dok oštećeni dijelovi ne budu zamijenjeni" navedeno je u izvještaju. 

Nakon što su zamjenskih dijelovi doneseni, mehaničari su popravili i zamijenili oštećene lopatice i avion je odletio 5. januara. U dodatnim opservacijama stručnjaci su naveli da događaj „nije imao veći utjecaj na sigurnost“. 

"Jastreb je ptica čiji udar u letjelicu može imati ozbiljne posljedice na let. Ovakva vrsta događaja je zastupljena", kažu analizatori ovog incidenta. 

Osim jastreba, zbog kojeg je odgođen let, i 15. oktobra ptica je bila smetnja – tada su se sudarili avion i čvorak.  

"U fazi prilaza, avion se sudario sa pticom čvorak, koja je udarila u radarsku kupolu aviona, i nije bilo oštećenja. Ovaj sudar nije imao posljedice na let. Nakon što su stručne osobe obavile pregled, let je obavljen prema planu" navodi se u izvještaju Direkcije. 

Uslijedila je preporuka u kojoj se nadležnima na aerodromu savjetuje da posvete pažnju preventivnom djelovanju i provođenju propisa koji utvrđuju ponašanje svih učesnika zračnog saobraćaja, a vezano uz kontrolu pojave ptica na aerodromu. 

"Ustanovljeno je da aerodrom provodi adekvatne mjere na rastjerivanju ptica, koristeći plinske topove, vozilo s instaliranom sirenom koja ispušta krike predatora, petarde i pušku sačmaricu" ističe se u zapisniku stručnih osoba.  

Zanimljiva je situacija zabilježena i 4. avgusta. Prilikom polijetanja aviona posada je uočila tri spojena balona prečnika jedan metar, a ispod njih je visio bijeli kanap čiji kraj posada nije mogla vidjeti „zbog brzine približavanja“. 

"Dio kanapa koji je bio vidljiv bio je duži od 100 metara. Posada je trenutno poduzela manevar za izbjegavanje udara i skrenula oštro ulijevo. Nakon što su se sigurno mimoišli s balonima i osmotrili zonu ispred njih, vratili su se na zadanu liniju puta i informirali kontrolu letenja o događaju", navodi se.

U informaciji o događaju od 28. aprila navedeno je da je ispred aviona pretrčala srna. 

"Za vrijeme početne faze polijetanja, pilot je javio da je ispred aviona pretrčala srna preko piste. Avion je nastavio fazu polijetanja bez ikakvih posljedica. To je prijavljeno službi aerodromskog preduzeća, nakon čega je utvrđeno da je srna pobjegla", napisao je podnosilac izvještaja.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije