BiH / Aerodrom Sarajevo: Tokom noći održana simulirana akcija suzbijanja protesta

10. 10. 2019. u 08:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

Međunarodni aerodrom Sarajevo je i ove godine uzeo bitno učešće u vježbi "Brzi odgovor 2019" kojom je simulirana akcija suzbijanja protesta na lokalitetu MAS, akcija neutralizacije eksplozivne naprave, odnosno provjera i uklanjanje napuštenog - opasnog prtljaga, te pružanje pomoći unesrećenim, saopćeno je iz MAS.

U sklopu vježbe sazvan je i aerodromski krizni tim, koji je rukovodio i koordinirao svim aktivnostima.

Podsjećamo, vježba "Brzi odgovor" je godišnja provjera osposobljenosti EUFOR da izvrši brzo pojačavanje svojih snaga u BiH dijelom svojih rezervnih snaga, koje su u stanju visoke pripravnosti. Vježba se provodi u saradnji sa institucijama i organima BiH i organima za provedbu zakona.

Cilj vježbe je uvježbavanje rukovodnih i izvršnih sastava u rješavanju krizne situacije, provjera donesenih regulativa, planova i procedura za ovu vrstu krizne situacije, te uvježbavanje sistema obavještavanja i koordinacija aktivnosti između odgovornih subjekata.

Tokom vježbe preuzete su sve predviđene aktivnosti za krizne situacije, uključujući izdavanje neophodnih obavještenja, zasjedanje nadležnih timova, informisanje nadležnih službi i institucija, te izdavanje potrebnih uputstava.

Vježba je ocijenjena uspješnom.

NEMA KOMENTARA