Vasvija Vidović otkriva: Pred početak ročišta "Respiratori" hakovan mi je kompjuter

5
A. S.
Vasvija Vidović otkriva: Pred početak ročišta "Respiratori" hakovan mi je kompjuter
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Vasvija Vidović

Mnogo sam potresena sam i sve ovo mi se prvi put dešava u mojoj profesionalnoj advokatskoj karijeri. U noći sa četvrtka na petak hakovan mi je kompjuter, prilikom čega su mi nestali svi podaci. To se dogodilo na način da se ne može ničemu pristupiti. Svi mailovi su mi blokirani, kao i faks. Radi se o nečemu koji ne razumijem. Ne znam da se to dogodilo ijednom advokatu.

To je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazala advokatica premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, Vasvija Vidović, nakon što je završeno današnje ročište optuženima u aferi "Respiratori".

Ona je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba potvrdila da je podnijela krivičnu prijavu.

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini: Stručnjak pojasnio šta slijedi u narednom periodu

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini: Stručnjak pojasnio šta slijedi u narednom periodu

"Krivičnu prijavu sam podnijela nadležnim policijskim agencijama. Angažovala sam IT stručnjake koji mi održavaju sistem. Oni su mi rekli da se radi o direktnom hakerskom napadu. iz tog razloga nisam ni mogla raditi u današnjem ročištu. Blokiran mi je rad, ovo je za mene veoma stresno. Vi ste, uostalom, i jedini mediji s kojim sam razgovarala", dodaje Vidović za naš portal.

Zanimalo nas je koji su sve dokumenti nestali iz kompjetera koji je hakovan.

"Izbrisani su mi svi dokumenti koje sam imala u računaru u posljednjih 10 godina. Moram sačekati šta će uraditi IT stručnjaci koje sam angažovala, pa ću dalje ići u postupak", dodala je advokatica Vasvija Vidović za portal Radiosarajevo.ba.

Vasvija Vidović - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Vasvija Vidović

Na današnjem ročištu ponovo je svjedočio šef kabineta premijera FBiH Fadila Novalića, Hasan Ganibegović.

Ovo mu je treći put da dolazi na ročište u ovom predmetu. Danas ga je unakrsno ispitivala odbrana.

Podsjetimo, optužnicom se osim Novalića terete Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministrica finansija.

Sve četvero su se izjasnili da nisu krivi, a Hodžić je kao zakonski zastupnik „Srebrene maline“ kazao je da ni ova firma nije kriva.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije