Ročište / Advokatica Vikića: Svjedok je pokušao neke stvari prikazati kakve nisu

15. 10. 2021. u 14:10:00 I.S.

Shares: 0

Pod predsjedavanjem sudije Zorana Božića danas, danas je u Sudu BiH održano novo ročište na suđenju ratnom Draganu Vikiću, komandantu Odreda policije za specijalne namjene "Bosna", a podrška građana za njihovog heroja nije izostala ni ovog puta.

Adna Dobojlić, advokatica komandanta Dragana Vikića za portal Radiosarajevo.ba otkrila je da zadovoljna današnjih ishodom, te da su svjedočila dva svjedoka.

"Prvi svjedok (Mesud Omersoftićje pokušao neke stvari da prikaže onakvim kakve nisu. Međutim, u unakrsnom ispitivanju, riješili smo to, pa je rečeno da se postupalo po Pravilniku, po zakonu. Što se tiče drugog svjedoka (Mirko Pejanović), on je bio uredu, zadovoljni smo sa njegovim svjedočenje", navela je Dobojlić.

Pojasnila je kako je bio u odredu sa Vikićem u tom periodu, te je iznio pohvalne stvari.

"Zadovoljni smo, sve u svemu", rekla je Dobojlić.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

"Optužnica tereti optužene da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Dragan Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, terete se da su, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika, propustili spriječiti učinjenje krivičnog djela, odnosno da poduzeti nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni", saopćeno je ranije iz Suda BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)