Advokat uhapšenog Srbijanca u Sarajevu: 'Oni su porodični ljudi, nisu nikakvi kriminalci'

5
N. Ž.
Advokat uhapšenog Srbijanca u Sarajevu: 'Oni su porodični ljudi, nisu nikakvi kriminalci'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / MUP KS

Građani Sarajeva koji žive u blizini Sarajevo Towera, u naselju Dolac Malta, bili su svjedoci prave filmske scene u večernjim satima u nedjelju, 17. septembra. 

Ispred same zgrade su se mogli vidjeti policijski automobili, službenici su postavljali traku a stanari su se pitali šta se dešava? Uskoro su dobili odgovor na svoje pitanje. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pokrenulo je akciju hapšenja dvije osobe koje su se nalazile u elitnoj zgradi, a kasnije se saznalo da se radi o državljanima Srbije Darku Duloviću i Dušanu Jovanoviću.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Mediji su ubrzo saznali da su obojica, navodno, povezani s raznim krivičnim djelima, pa čak i da su se nalazili na Interpolovoj potjernici. Spominjale su se i veze s raznim kriminalnim organizacijama i klanovima koji djeluju širom Balkana. 

Međutim, ovo sve demantuje Igor Kovačević, advokat uhapšenog Darka Dulovića, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba. 

Sarajevski MUP o Srbijancima koji su uhapšeni u Sarajevo Toweru: Evo za šta ih sumnjiče

Sarajevski MUP o Srbijancima koji su uhapšeni u Sarajevo Toweru: Evo za šta ih sumnjiče

"Oni su uhapšeni zbog sumnje na krivično djelo pribavljivanja i upotrebe krivotvorenih isprava Bosne i Hercegovine. Sve drugo o čemu je pisano, da je riječ o plaćenim ubicama i slično, nije dio ove optužnice", kaže Kovačević za portal Radiosarajevo.ba

"Ja ne mogu komentarisati šta će se otkriti tokom istrage, ali zasada je priča zaista preuveličana. Oni su uhapšeni i nalaze se u pritvoru zbog jednog krivičnog djela, i to je to", nastavlja Kovačević i kaže da se radi o državljanima BiH, njihova sudbina bi bila drugačija. 

"Njima je određen pritvor od 30 dana zbog toga što su strani državljani. Za ovo krivično djelo, državljani Bosne i Hercegovine bi već davno bili u svojim kućama, ovako će oni ostati iza rešetaka zbog mogućnosti bijega i ponavljanja krivičnog djela", rekao je Kovačević. 

Oglasili se iz sarajevskog Tužilaštva o osobama koje su uhapšene u "Sarajevo Toweru"

Oglasili se iz sarajevskog Tužilaštva o osobama koje su uhapšene u "Sarajevo Toweru"

Spominjale su se Interpolove potjernice, te su uhapšene osobe etiketirane kao 'plaćene ubice'. Kovačević to oštro odbacuje. 

"Kakve plaćene ubice, meni uopšte nije jasno kako je to došlo u medije. Oni su porodični ljudi, imaju djecu, nikakve plaćene ubice, kriminalci. Oni su uhapšeni zbog jednog krivičnog djela, ne sumnjiče se za bilo šta teže. Ne znam stvarno kome je u interesu da se ovako o ovim osobama piše", govori advokat Darka Dulovića. 

Ipak, treba napomenuti da su i Dulović i Jovanović, zvani Giba, i ranije spominjani u kontekstu teškog kriminala. Tako je Jovanović dovođen u vezu s likvidacijama pripadnika "škaljarskog klana", a njegovo ime se spominjalo tokom suđenja poznatim kriminalcima Veljku Belivuku (Velja Nevolja) i Marku Miljkoviću. Jedan svjedok je išao toliko daleko da je čak direktno rekao da je Jovanović ubio dvije osobe na grčkom otoku Krf. 

U Sarajevu uhapšene plaćene ubice 'kavačkog klana': Gdje su se skrivali Jovanović i Dulović?

U Sarajevu uhapšene plaćene ubice 'kavačkog klana': Gdje su se skrivali Jovanović i Dulović?

S druge strane, Duloviću, koga advokat Kovačević zastupa, se ranije sudilo za ubistvo Siniše Milića, bliskog saradnika Luke Bojovića. Tokom postupka Dulović je bio u bjekstvu. Krajem decembra prošle godine Viši sud u Beogradu ga je oslobodio odgovornosti da je 19. juna 2018. na Autokomandi pomagao u ubistvu pripadnika "škaljarskog klana" Siniše Milića Bosketa (45), prijatelja Luke Bojovića. 

Za kraj razgovora s portalom Radiosarajevo.ba, advokat Igor Kovačević objasnio je šta čeka njegovog klijenta u narednom periodu. 

"Određen je pritvor od 30 dana, tokom kojeg će se odlučiti da li će optužnica biti prihvaćena. Nemam još informacije kada bi se moglo znati više o ovom slučaju", rekao je Igor Kovačević. 

Podsjetimo, Dulović i Jovanović su uhapšeni u večernjim satima u nedjelju, 17. septembra. Prema zvaničnoj informaciji iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, obojica će provesti narednih 30 dana u pritvoru zbog straha od bijega i ponavljanja krivičnog djela. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije