Adnan Huskić nakon vijesti iz Brisela: Sad ćemo znati koliko (ni)smo sposobni

Lana Ramljak
Adnan Huskić nakon vijesti iz Brisela: Sad ćemo znati koliko (ni)smo sposobni
Arhiv / Adnan Huskić
Vijeće za opće poslove Evropske unije danas je u Briselu prihvatilo zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i dat je nalog Evropskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Politički analitičar Adnan Huskić u izjavi za Radiosarajevo.ba govori kako je riječ o pozitivnoj vijesti, ali „ona je tek pokrenula naredni korak za našu zemlju koji će biti izrazito tehničke prirode“.

Dakle, ono što slijedi jeste to da će Bosna i Hercegovina dobiti upitnik, tj. set od nekoliko hiljada pitanja na koja ćemo morati odgovoriti.

„Taj upitnik dat će presjek stanja u našoj zemlji, vezano za oblasti koje se tiču pravnog naslijeđa EU. Ako odgovori na ta pitanja budu zadovoljavajući, Evropska komisija dat će pozitivan signal i dobit ćemo datum za otpočinjanje pregovora. No, podsjetit ću vas da je Makedonija taj proces otvorila 2005. godine“, kaže nam Huskić.

Na naš upit „koliko bi moglo trajati odgovaranje na set ovih pitanja“, Huskić ističe je to dobro pitanje, ali na njega je teško odgovoriti.

„Sad ćemo vidjeti da li su naše vlasti tehničke osposobljene za taj proces - ili nisu“, dodaje Huskić, i naglašava da je upitnik pripremljen tako da su umanjene mogućnosti političke manipulacije.

Ono što ćemo znati jeste unutar kojih oblasti se moramo prilagođavati pravnom naslijeđu Evropske EU: „Morat ćemo se prilagoditi svim uredbama i zakonima koji su ikad doneseni u Briselu.“

Također, bit će ovo prvi test za mehanizam koordinacije, odnosno znat ćemo da li možemo „jednim glasom“ pregovarati s Evropskom unijom. Podsjećamo vas, koordinacijski mehanizam predstavljat će konsultacije pojedinih nivoa vlasti za pojedine oblasti, na osnovu kojih će se formirati stav Bosne i Hercegovine o određenim pitanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije