Adnan Delić o strategiji demografskog razvoja i oporavka u FBiH: Bh. društvo stari i nestaje

4
Fena
Adnan Delić o strategiji demografskog razvoja i oporavka u FBiH: Bh. društvo stari i nestaje
Foto: Fena / Adnan Delić

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić govorio je danas, 15. novembra, o Strategiji demografskog razvoja i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine, čiju izradu je na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrila Federalna vlada.

Delić napominje da ta strategija nije važna samo za oblast socijalne zaštite, već za kompletno bh. društvo koje po svim pokazateljima stari i nestaje.

"Nadam se da ćemo nakon dugo godina imati strateški dokument koji će dati smjernice i preporuke u koji dio društva da ulažemo kako bi zaustavili negativne trendove odliva stanovništva i niskog nataliteta. Želimo da imamo dugoročne sistemske mjere, koje nisu zanovane samo na preizbornim kampanjama", izjavio je Delić.

Olujne kiše u južnom Brazilu usmrtile najmanje 37 ljudi, više od 70 nestalih

Olujne kiše u južnom Brazilu usmrtile najmanje 37 ljudi, više od 70 nestalih

Navodi da pored Strategije, Vlada FBiH želi učiniti nekoliko koraka koji će doprinijeti povećanju nataliteta, te zaustaviti odlazak mladih iz BiH, a tu prije svega misli na reformu tržišta rada i osnivanju porodičnog fonda, koji bi na nivou FBiH trebao da harmonizuje sva prava koja proističu iz određenih zakonskih regulativa na nivou FBiH, a odnose se na porodiljske naknade, dječiji dodatak, alimentacione naknade i drugo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije