Admiru Karabegoviću 35 godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Admiru Karabegoviću 35 godina zatvora


Kantonalni sud u Bihaću osudio je na 35 godina zatvora Admira Karabegovića (1982) zbog silovanja i ubistva Amine Šabanagić (1983) koje je počinio 2004. godine.

Karabegović je optužen za silovanje za šta mu je izrečena kazna u trajanju od sedam godina zatvora, te za ubistvo Amine Šabanagić za šta mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 30 godina. Prema tome, sudsko vijeće mu je izreklo jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina.

Prema optužnici, Karabegović je 2004. godine Aminu Šabanagić silovao i potom ubio, a rasvjetljavanje ovog slučaja i otkrivanje počinioca trajalo je punih osam godina.

Njeno tijelo je nađeno u jarku pored groblja, a Karabegović je 25. februara pred sudijom za prethodno saslušanje priznao silovanje, dok se po drugoj tački optužnice koja ga tereti za ubistvo izjasnio da nije kriv.

Podsjetimo, sve desilo 19. maja 2004. godine kada je Šabanagić radila drugu smjenu na recepciji hotela Sanus, u kojem je bila zaposlena nekoliko mjeseci. Svjedoci su je vidjeli da hotel napušta nešto iza 22.00 sata.

Prikriveni ubilački nagon

Policija ju je pronašla sutra ujutro, nekoliko stotina metara od kuće u kojoj je stanovala, nedaleko od gradskog groblja Greda, zadavljenu u plitkom potoku.

Zahvaljujući zajedničkom radu MUP-a USK-a i FUP-a, ovaj monstruozni zločin, konačno je riješen. Karabegović je uhapšen u decembru 2012, nakon osmogodišnje istrage. Do saznanja o njemu se došlo DNK analizom tragova sa mjesta zločina.

Karabegović je u Njemačkoj radio, oženjen je i ima troje djece, a Tužilaštvo ga je smatralo potpuno uračunljivim, okarakterisavši da je djelo počinio prepuštajući se prikrivenom ubilačkom nagonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije