Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

7
M. Fišo
Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Admir Čavalić

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici, koja se održala 22. aprila, izglasao usvajanje Nacrta zakona o unutrašnjoj trgovini kojim će se zabraniti rada nedeljom za trgovine u ovom entitetu.

Tim povodom smo razgovarali sa ekonomskim analitičarem, predsjednikom Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku i zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admirom Čavalićem

Čavalić je komentarisao član 17. Nacrta zakona o unutrašnjoj trgovini, prema kojem će trgovački objekti biti zatvoreni nedjeljom i u dane praznika:

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

"Prije svega potrebno je navesti da nije riječ o neradnoj nedjelji kako se to komunicira od strane ministarstva i vlade. Mislim da se pogrešno naziva i većina radnika je zbog toga već razočarana što se može vidjeti po nekim stavovima javnosti a bit će itekako više razočarana kada shvati u čemu je poenta.

Ovo podrazumijeva zabranu rada određenih prodajnih objekata na području FBiH. Zašto kažem određenih, dakle to ne uključuje zabranu rada ugostiteljskih objekata,kladionica, pumpi, pekara, čak ni dragstora koje rade 24 sata- dakle svih tih prodajnih objekata gdje su loši uslovi rada i to je dokumentovano.

Ovaj zakon se odnosi na zabranu rada drugih prodajnih objekata koji su iz oblasti trgovine međutim to nije zabrana rad u klasičnom smislu što znači da radnik, taj dan će i dalje moći raditi u skladištu, magacinu- raditi inventuru, slagati, čistiti ili obavljati neke druge poslove koje traži poslodavac.

Kupovina / Namirnice
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Kupovina / Namirnice

Prva stvar koja je najbitnija jeste da utvrdimo da ovo nije neradna nedjelja i nije neradna nedjelja za područje BiH, odnosi se na teritorij područja 51 posto naše zemlje. Ovo bi bila prva mjera u svijetu gdje bi pola zemlje imalo zatvoreno prodajne objekte, a druga polovina ne bi", naglašava Čavalić.

Dalje navodeći da Ministarstvo trgovine nije nadležno da osigura slobodan dan radnicima, što se vidjelo i na sjednici kroz diskusije nekoliko zastupnika koji smatraju da ova se ovim pitanjima treba baviti Ministarstvo rada i socijalne politike. 

"To ne može raditi Ministarstvo trgovine, to je u nadležnosti Ministarstva rada i socijalne politike odnosno riješava se preko Zakona o radu. Ovdje je riječ o Zakonu o unutrašnjoj trgovini. Dakle, Zakon o unutrašnjoj trgovini ne može unaprijediti radnička prava - Teorijski, zakonski, okvirno niti ustavno. Ovaj zakon može tretirati prodajne objekte, a ne može se baviti pitanjem rada i radnika i zato je priča o neradnoj nedjelji potpuno deplasirana

Čavalić dalje smatra da ovaj zakon žele veliki trgovački lanci i da je zbog trenutnih dinamika na tržištu rada jedino u njihovoj koristi da se u FBiH zabrani rad trgovina nedjeljom, te da je lažna neradna nedjelja, kako on naziva novu zakonsku odredbu, prije svega usvojena za interese poslodavaca

Ilustracija
Foto: Arhiv: Ilustracija

Novi zakon šteti radnicima

"Veliki trgovački lanci trenutno imaju velikih problema sa radnom snagom i zato imamo konkurse u trgovinama u velikim tržnim člancima objavljene tokom cijele godine. Ne mogu da dobiju radnike koji će raditi po postojećim radnim uslovima, raditi prekovremeno i raditi za ovu platu. Umjesto da se radi na tome - da dignu platu radnicima, da im plate prekovremeno ili da im unaprijede radne uslove- veliki trgovci su sjetili, hajde da mi zabranimo nedjeljni rad objekata i na taj način otpustimo višak radne snage i smanjimo pregovaračku moć radnika. Tako radnici, neće moći tražiti veće plate, kao ni poboljšanje uslova zato što će biti potrebno manje radnika", smatra on.

Čavalić dalje dodaje da 'krupni' poslodavci, kako ih on naziva, posluju u oba bh. entiteta tako da oni neće osjetiti zabranu rada nedjeljom, za razliku od nekih drugih poslodavaca u nekim drugim zemljama gdje se ne radi u čitavoj zemlji.

"Oni će u pola zemlje raditi, ja vjerujem da neće biti nikakvih problema za ostvarivanje profita, prometa, održavanje zanemarivog pada prometa", dodao je.

Penzioner / Ilustracija
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Penzioner / Ilustracija

Po njegovom mišljenju, moglo se na druge načine pomoći radnicima da odmaraju nedjeljom, da se zaista to željelo.

"Da su zaista iskreni svi i poslodavci i ministarstvo i sindikati, oni bi vrlo elegantno rješenje uradili a to je kolektivni ugovor gdje bi se poslodavci pristali da nedjelje usvoje kao neradnu ili bi slijedili primjere nekih drugih poslodavaca - imamo u Kantonu Sarajevu, primjer, gdje jedan njemački trgovački lanac ne radi nedjeljom, izuzev velikih trgovačkih centara.

Ako neko hoće da zabrani nedjelju neka to uradi vlastitim primjerom, a ne da preko Federalnog zakona zabrani rad mladim trgovcima, a da s druge strane nastavi ostvarivati promet i profit u entitetu RS", podvukao je.

Radnici zaštićeni ali se zakoni ne poštuju

Čavalić smatra da su radnici postojećim zakonima vrlo dobro zaštićeni. Problem postoji iz prostog razloga, jer se zakoni ne poštuju. 

"Prava radnika su već zaštićena Zakonom o radu jedino što se taj zakon krši i dosta radnika se iznenadi kada shvati da ovu nedjelju koju radi ona obično spada u prekovremeno i treba da ima više plačeno, tvrdi Čavalić te dodaje da je njegov prijedlog "inspekcijski nadzor vikendom, posebno  nedjeljom i posebno u vezi plaćanja prekovremenog rada.

Dobre vijesti: 'Zeleno svjetlo' za nacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja

Dobre vijesti: 'Zeleno svjetlo' za nacrt zakona kojim se uvodi neradna nedjelja

Dosta radnika u FBiH nije svjesno da oni rade preko vremena i da nisu adekvatno plaćeni, tako da je ovdje problem što se ljudima ne daju te ekstra naknade za praznike i nedjelju i onda, naravno, da ti radnici na prvu misle, ovo je super.

Sasvim je normalno u zemljama EU da se prekovremeni rad i rad vikendom duplo više ili tri puta više plaća. Onda se radnici sami otimaju da rade te smjene, posebno oni radnici koji se trude da ostvare više zarade", kazao je Admir Čavalić za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije