Admir Čavalić o novoj aukciji trezorskih zapisa: Zašto se zadužuje Federalna vlada?

5
Radiosarajevo.ba
Admir Čavalić o novoj aukciji trezorskih zapisa: Zašto se zadužuje Federalna vlada?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Admir Čavalić

Bez mnogo pažnje u našoj javnosti prošla je informacija o novim zaduženjima Federalne vlade. Nakon što je Federalna vlada raspisala javni poziv za 77. aukciju devetomjesečnih trezorskih zapisa, odziv investitora pokazao se većim od očekivanog. Metodom višestrukih cijena upisano je ukupno 3.000 trezorskih zapisa, čime je za emitenta prikupljeno ukupno 29.153.383 KM.

Ponderisana (srednja vrijednost) prosječna prihvaćena cijena iznosila je 97,1779 posto od nominalne uz kamatnu stopu od 3,883 posto, prenijeli su mediji.

Prokletstvo "rekordnog" budžeta

Ovim povodom za portal Radiosarajevo.ba govori predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku i zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i ekonomskim ekspertom Admirom Čavalićem.

U Tuzli pronađena tri tijela?

U Tuzli pronađena tri tijela?

"Vlada FBiH je prethodno planirala zaduženja za oko 430 miliona KM. Navedeno nije ništa novo, već plan shodno definisanim 'rekordnim' budžetom od 7,4 milijarde KM. Ako se prati ročnost ovih zaduženja (ostvarenih i planiranih) jasno je da većina služi za održavanje stabilnosti budžeta odnosno većinom tekuću budžetsku potrošnju", kaže Čavalić.

Prema njegovim riječima, budžet je kao takav opterećen dugom, socijalnim obavezama, određenim pravima, kao i javnim sektorom na nivou FBiH.

"Posljedično, izlaz se pronalazi u novom dugu, uglavnom kratkoročnom - koji se otvara i zatvara tokom godine. Prije par mjeseci je iskazana manja zainteresovanost za hartije od vrijednosti FBiH, što je indikator koji je mogao nagovještavati pad povjerenja investitora, međutim, nakon ove aukcije, vidimo da to nije tako. To je dobro i treba čuvati povjerenje investitora", naveo je.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Pojašnjava da zainteresovanost postoji, i pretpostavka je da uglavnom riječ o komercijalnim bankama.

Prestanimo aplaudirati

"Banke, kao i u RS-u, najvećim dijelom koriste ovaj model za kratkoročno finansiranje države - rizici su minimalni, zanemarivi, teorijski uglavnom. Uslovi su povoljniji u komparaciji sa entitetom RS i ako se posmatraju apsolutni iznosi ovogodišnjeg zaduženja preko hartija od vrijednosti, onda je jasno da je trend zaduženja izraženiji u RS-u u komparaciji sa FBiH", dodaje Čavalić.

Čavalić zaključuje da se zaduženje koristi kako bi se održala kratkoročna stabilnost federalnog budžeta.

"Zbog toga uvijek kao ekonomista naglašavam da se ne treba pretjerano hvaliti 'rekordnim' budžetom (a svaki je manje više 'rekordan' u zadnjih desetak godina), odnosno kao parlamentarac navodim da ne treba aplaudirati usvajanju istoga - dosta toga se temelji na dugu, kao i na činjenici da se više uzelo od građana i privrede", istakao je Admir Čavalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije