Admir bio s poginulim planinarom na Prenju: Brate Rade, nastavi s nebeskom šetnjom

0
Radiosarajevo.ba
Admir bio s poginulim planinarom na Prenju: Brate Rade, nastavi s nebeskom šetnjom
FOTO: Facebook / rade Šimić i Admir Anđelić

Na planini Prenj u rejonu sjeverne stijene vrha Cetina 1q4. februara penjali su se dvojivca iskusnih penjača, kada se pokrenula manja lavina u kojoj je jedan alpinista stradao.

Riječ je o Radetu Šimiću, iskusnom alpinisti iz Tuzle, pripadniku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, avanturisti, putopiscu...

Rade je završio Ekonomski fakultet u Tuzli, s najboljim prosjekom. Tokom studiranja dobijao je stipendije te koristio studentske programe za putovanja po Europi.

Na planini Prenj bio je sa svojim velikim prijateljem Admirom Andelićem.

Admir je preživio pad i sasa se na Facebooku emotivnom porukom oprostio od Radeta.

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti, bez korekcija:

"Brate, druze, partneru... Volju, zelju koju sam vidio i doziovio od tebe, sjaj u ocima kad treba ici negdje, kad se prica o planovima, projektima, usponima, druzenju nisam ni kod koga prije osjetio. Uvijek si bio spreman za bilo sta, dal je to druzenje, trening ili uspon u planini, inicijator.
Poceli smo zajedno sanjariti o planovima, kada dvoje zajedno sanjare o istom onda su posebno povezani, to prijateljstvo prerasta u nesto vise, napokon sam se ponadao evo zivotnog partnera s kojim ce se obici svijet i sva velika gorja.
Tada nam planina pokaza onu svoju mracnu stranu najgoru mogucu, zauvijek obiljezi i zareza u srcu ranu, tebe uze i ostavi u tom prostranstvu a meni pruzi da to sve vidim i uz veliku srecu prezivim. Nista nije ukazivalo da bi se nesto tako moglo desiti, nista nije ukazivalo da ne bi trebali ici, sve je islo kako bi trebalo do tog trenutka kada se promjeni sve.
Bol je velika nigdje i niko te ne moze nauciti kako je to izgubiti partnera druga brata, tesko da ce ista vise biti isto, ali se mora nastaviti ako je ikako moguce. Mi na jednom, a ti na boljem svijetu nastaviti sa nebeskom setnjom, pa opet nekad bude prilike da se navezemo brate moj.
Emotivna objava Admira Anđelića - undefined

FOTO: Facebook: Emotivna objava Admira Anđelića

Veliko veliko hvala svim pripadnicima GSS iz BiH,Gafic Muhamed s kojim sam bio u vezi, partnerima i alpinistima koji su u rekordnom roku dosli do nas i uz ekstremne napore uspjeli odraditi sto su mogli.
Hvala velika i OS BiH, koji su pruzili podrsku iz zraka.
Hvala MUP TK JP SP kolegama s kojim sam bio u kontaktu cijelo vrijeme, te su bili spremni da pruze bilo kakvu pomoc.
Hvala svima na porukama podrske i pozivima.
Alpinisti ne idu u planinu da bi dobili i najmanju ogrebotinu, a kamoli da tamo ostave zivot, idemo tamo zato sto to volimo.
Počivaj u miru moj Rade, da ti je laka zemlja Bosanska.
Porodici iskreno saucesce, i da kolko je moguce izdrze i prodju kroz ove teske dane.
Posljednji ispraćaj ce se obaviti 18.02.2021 Četvrtak u 12h ispred komemorativnog centra u Tuzli.", napisao je Admir Anđelić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije