Adis Arapović: Zakon nam treba već sutra, odugovlačenja nisu prihvatljiva

Radiosarajevo.ba
Adis Arapović: Zakon nam treba već sutra, odugovlačenja nisu prihvatljiva
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Adis Arapović

Podržavam nastojanja stotina ili hiljada psihologa kojima je nedovršen zakonodavni okvir suzio mogućnosti zapošljavanja i adekvatne uloge u društvu. U ovom vremenu borbe s pandemijom, narušavanje mentalnog zdravlja djece, omladine i odraslih ostavlja velike posljedice na stabilnost pojedinaca, porodica, školstva, zdravstva, pravosuđa, svih javnih institucija, te poslovanja kompanija, kaže Adis Arapović, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH na svom Facebook profilu. 

On dodaje da BiH postaje ranjivije društvo, jer mentalno zdravlje uzimamo zdravo za gotovo.

"Vremena su takva da u svakoj školi i fakultetu nastavnicima, učenicima i studentima, ali i policajcima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji ostaju bez posla, ljudima na socijalnoj margini i mnogim drugima mora biti pružena stručna pomoć i psihosocijalna podrška u svakodnevnom radu i suočavanju s problemima. Kao što reče Goran Čerkez, Pomoćnik ministra zdravstva FBiH „ovo je idealan trenutak da ministarstva obrazovanja zaposle psihologe“. Međutim, prepreka je nedostatak zakona koji bi olakšao zapošljavanje psihologa u školstvu i drugim sektorima. Ministar obrazovanja i nauke KS Anis Krivić to može potvrditi.

Tražio sam od Ministarstva rada i socijalne politike FBiH da se Zakon o psihološkoj djelatnosti čim prije uputi u parlamentarnu proceduru, kako bi pojednostavili angažman psihologa i dodjelili im prijeko potrebnu i zasluženu društvenu ulogu. Ministarstvo je ovaj Zakon planiralo predložiti u četvrtom kvartalu tekuće godine (odgovor u prilogu). Četvrti kvartal počinje za dvije sedmice. Ambijent se promijenio, Zakon nam treba sutra. Tehnička opravdanja i odugovlačenja nisu prihvatljiva. Ubrzajte donošenje Zakona!", dodao je Arapović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije