ADD: "Organizuje se dolazak birača iz Srbije kako bi glasali u Srebrenici"

2
Radiosarajevo.ba
ADD: "Organizuje se dolazak birača iz Srbije kako bi glasali u Srebrenici"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Počelo glasanje na lokalnim izborima 2024

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju, 6. oktobra, biraju novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Na području Srebrenice registrovano je 14.510 birača od kojih je 11.601 glasa na redovnim biračkim mjestima, 1.247 na biralištu za glasanje u odstustvu, 1.101 glasa putem pošte, 503 lično i 58 u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u inostarnstvu. 

Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) upozorava da postoji realna sumnja da su iz Srbije dopla glasači u ovu bosanskohercegovačku općinu sa ciljem mijenjanja izbornih rezultata.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Čudo iz Donje Jablanice: Dječak pronađen živ i zdrav ispod ploče teške dvije tone

Čudo iz Donje Jablanice: Dječak pronađen živ i zdrav ispod ploče teške dvije tone

"Regionalna akademija za razvoj demokratije izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ponovnih manipulacija u vezi sa migracijom birača, što predstavlja sve veći rizik za stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Nakon što su slični scenariji viđeni tokom izbora u Srbiji i Crnoj Gori, sada se organizuje dolazak birača iz Srbije kako bi učestvovali na lokalnim izborima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini.

Ovakva praksa dodatno narušava već krhku demokratsku strukturu u regionu, gdje Vučićev režim koristi svoje resurse i mreže kako bi manipulisao izbornim procesima u susjednim zemljama. Tokom izbora u Srebrenici primjećen je dolazak znatnog broja osoba iz Srbije, što stvara zabrinutost oko legitimnosti izbornog procesa i namera ovih birača koji ne žive u Srebrenici. Tako je po informacijama iz izborne komisije glasalo više birača nego što je upisano.

Regionalna akademija za razvoj demokratije apeluje na međunarodnu zajednicu da nadgleda i interveniše u ovakvim situacijama kako bi se obezbijedila transparentnost i poštovanje demokratskih principa. Posebno je važno da se poštuju zakoni i standardi prebivališta i državljanstva, kako bi izbori bili pošteni i slobodni.

Naš region ne smije biti talac Vučićevih manipulacija vikend biračima, koje urušavaju demokratiju i prijete da naruše mir i stabilnost koje smo teško gradili. Pozivamo sve relevantne institucije, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini, da hitno reaguju na ove nepravilnosti i zaštite integritet demokratskih procesa", stoji u saopćenju ADD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije