Adamović nakon smjene Tadić: Nisam zadovoljan, žalit ćemo se

4
I. S.
Adamović nakon smjene Tadić: Nisam zadovoljan, žalit ćemo se
Foto: Radiosarajevo.ba/ Anadolija / Gordana Tadić/ Vlado Adamović

U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na današnjoj sjednici Drugostepene disciplinske komisije izglasana je smjena Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Vlado Adamović, advokat Gordane Tadić za Radiosarajevo.ba rekao je da nije zadovoljan ovom odlukom.

"Nisam zadovoljan drugostepenom presudom, to je preslikana prvostepena odluka, s mogućnosti da se žalimo na sankciju. Ja ću to i učiniti. Konačnu riječ će dati Visoko sudsko i tužilačko vijeće u punom sastavu", rekao je Ademović.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Napomenimo da je današnjom odlukom, Tadić je premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Podsjećamo da je Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela odluku čijom tačkom

a) je utvrđena disciplinska odgovornost tužene zato što je propustila postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u i zaključku Vijeća od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTV BiH „zadužuje glavne tužioce u BiH da u svojim institucijama obezbijede dodjeljivanje predmeta svim tužiocima putem TCMS-a“ te propustila poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 17. „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV-u BiH,

Tačkom b) navedene odluke tužena je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH od 17.7.2019. godine, kojim „se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH“, čime je počinila disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 17. „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća“ Zakona o VSTV-u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije