Adam Šukalo: Sve je ovo montirano, žele da me "isprljaju politički"

Fena
Adam Šukalo: Sve je ovo montirano, žele da me "isprljaju politički"
Foto: Arhiv / Adam Šukalo

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Adam Šukalo odbacio je optužbe iz prijave MUPRS-a, navodeći da je to "montirani proces protiv njega".

Šukalo, koji djeluje u Klubu PDP-a, rekao je da se policija u prijavi poziva na ugovor koji je imao 2013. i 2014. godine u "Kulturnom centru" Bosanska Gradiška te da tu nema "slučaja", a posebno ne zloupotrebe službene dužnosti ili ovlaštenja, za šta ga sumnjiči entitetska policija. Kaže da demantuje tvrdnje iz MUPRS-a da su danas podnijeli izvještaj, jer je to "urađeno još u novembru prošle godine".

"Potvrda tih mojih navoda jeste činjenica da sam 23. januara ove godine saslušan u svojstvu svjedoka, a prije 14 dana u svojstvu osumnjičenog, navodno po odluci tužioca. Dobili smo tog dana i infomaciju da u ovom slučaju neće biti naredbe o provođenju istrage", kazao je on.

U razgovoru s nadležnima u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, kako ističe, dobio je potvrdu da nemaju formiran predmet protiv njega, jer nema elemenata krivičnog djela: "Ovo je montirani slučaj na kojem je radio 'specijalni tim' koji je formirao ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač s ciljem da se obračuna sa mnom. U novembru prošle godine su oni sami podnijeli anonimnu krivičnu prijavu protiv mene i tada je i krenuo ovaj proces s ciljem da me nasilno kriminalizuju i isprljaju politički."

Iz MUPRS-a su prethodno saopćili da su danas Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnijeli izvještaj protiv Adama Šukala (1978.) i Željka Blagojevića (1976.) o počinjenom krivičnom djelu zloupotreba službene dužnosti ili ovlaštenja.

"Za Blagojevića postoji osnov sumnje da je kao odgovorna osoba u javnoj ustanovi 'Kulturni centar' Bosanska Gradiška, zaposlio Šukala, a zatim ga rasporedio na radno mjesto za koje nije ispunjavao uslove", istakli su iz policije RS-a uz navođenje inicijala osumnjičenih.

Također, Blagojević je prema Šukalu uredno izvršavao obaveze iz radnog odnosa, iako se on, kako se dodaje, nije pojavljivao na radnom mjestu i nije izvršavao radne obaveze. Nezvanično, Šukalo je bio zaposlen na mjesto menadžera za tehički razvoj, gdje se tražila diploma mašinskog fakulteta, dok je on pravnik. Zajedno s doprinosima isplaćeno mu je 24.500 KM, odnosno 18.000 KM neto plaće.

Šukalo kaže da je on imao ugovor o preraspodjeli radnog vremena, te da nije imao "klasično" osmosatno radno vrijeme. Kaže da takvi ugovori postoje i sada u toj ustavovi, čije izvještaje o radu je usvajala lokalna skupština.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije