AccuWeather objavio veliku prognozu za jesen. Evo šta nas čeka

0
Radiosarajevo.ba
AccuWeather objavio veliku prognozu za jesen. Evo šta nas čeka
Foto: AccuWeather / La Nina će biti pokretačka snaga

Prognostičari AccuWeathera upravo su objavili veliku jesensku prognozu za 2021. godinu.

Članovi AccuWeatherovog međunarodnog tima za dugoročno prognoziranje Tyler Roys i Alan Reppert kažu da će obrazac La Niña koji se razvija na Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske uslove u cijelom svijetu, biti pokretačka snaga za cijelu jesen.

Sezona službeno počinje jesenskim ekvinocijem 22. septembra.

Oluje

Kako se uzorak La Niña pojačava diljem Europe tokom septembra, oktobra i novembra, olujni trag koji je dominirao sjevernim dijelom kontinenta postupno će se pomicati prema jugu.

To će biti olakšanje za dijelove Njemačke, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i sjeveroistočne Francuske, gdje su obilne oborine izazvale historijske poplave tokom jula. Sušniji uzorak koji se očekuje u jesenskim mjesecima bit će povoljan za područja koja se još oporavljaju od poplava.

Temperature će u cijeloj ovoj regiji također biti gotovo normalne tokom jeseni jer će ovo biti jedan od dva dijela kontinenta u kojima se tokom jesenskih mjeseci ne očekuju toplinski valovi, rekao je Roys. Normalno visoke temperature tipično se kreću od 21 do 23 Celzijeva stepena u ranu jesen do 4 do 8 Celzijevih stepeni u kasnu jesen, piše AccuWeather, piše Večernji.

Prije nego što se olujni obrazac u potpunosti prebaci na jug u jesen, on će se zadržati iznad Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Unatoč rekordnoj sezoni uragana 2020., ni jedna od tropskih oluja nije preživjela put sjevernim Atlantskim oceanom, a svi su se sustavi raspršili prije nego što su stigli u Europu. Prognostičari AccuWeathera upozoravaju da bi ova godina mogla biti drugačija. S temperaturom površine mora za oko 2-5 Celzijevih stepeni iznad normale stvara se dovoljno energije za održavanje tropskih obilježja koja se kreću kroz regiju, rekao je Reppert.

"Zato se očekuje da će jedan do tri tropska udara doći u Europu u narednim mjesecima", rekao je Roys, dodajući da bi tropske oluje mogle preživjeti putovanje preko Atlantika i doći do kontinenta.

Intenzivno ljeto na Balkanu

Očekuje se da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno na početku jeseni, rekao je Reppert. Jezgra topline zadržat će se na Balkanu i u Grčkoj, gdje će biti mogući toplinski valovi, uglavnom tokom prve polovice jeseni.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) definira toplinski val kao razdoblje od pet ili više dana s prosječnim temperaturama za najmanje 5 stepeni Celzijevih iznad normale. Vrući i suhi uvjeti početkom sezone omogućit će da se šumski požari koji su harali selima po dijelovima Balkanskog poluotoka nastave do jeseni.

Oluje s Mediterana mogu povremeno donijeti kratka olakšanja od vrućine, kažu meteorolozi. Krajem oktobra i početkom novembra očekuju se veće količine oborina.

"Burna prijetnja od poplava proširit će se iz Italije na Balkan, posebno u novembru", rekao je Roys, dodajući da obilne oborine također mogu dovesti do klizišta.

"Kiše mogu donijeti i grmljavinu. Lokalizirana tuča ne može se u potpunosti isključiti", zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije