ACCOUNT protiv Zakona o javnim nabavkama: Raspirićete korupciju

Radiosarajevo.ba
ACCOUNT protiv Zakona o javnim nabavkama: Raspirićete korupciju

Delegati državnog doma naroda ne bi trebali po hitnom postupku na sjednici u utorak 23. jula usvojiti tri izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama koje su predložili SNSD i SDP. Razlozi za to svakako proističu u nerješavanju ni jednog od suštinskih problema kojim bi se obezbijedilo racionlnije trošenje sredstava u ugovornim organima, već bi se dodatnim usložnjavanjem otvorio prostor za još veće manipulacije, a time i rast korupcije, stav je Antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini ACCOUNT i Udruženja Tender.

Analize Tendera pokazuju da je tokom prvih šest mjeseci 2013. godine nivo netransparentnih javnih nabavki dostigao rekordan nivo od 72,2 posto. „Sve ukazuje da bi korupcija u ovom segmentu javne potrošnje mogla dostići i milijardu maraka“, kažu iz Tendera, udruženja koje je nedavno napravilo detaljnu analizu predloženih izmjena zakona.

Više informacija o nedostacima predloženih izmjena Zakona o javnim nabavkama možete pronaći na stranicama ACCOUNT-a i Tendera (www.account.ba i tender.ba).

"Umjesto da predlože mjere koje će smanjiti korupciju, prijedlozi izmjena zakona koje je po hitnoj proceduri u Parlament BiH proslijedilo Vijeće ministara, povećat će birokratiju, smanjiti transparentnost i podići nivo korupcije u javnim nabavkama vrijednim oko četiri milijarde maraka godišnje do rekordnog nivoa.“

Ovim izmjenama Ured za razmatranje žalbi više neće morati objavljivati svoja rješenja na internetu, što je jedinstven slučaj u Evropi i cilj mu je prikriti od očiju javnosti organe i ponuđače koji krše zakon, kao i manjkavosti samih rješenja, stav je ACCOUNT-a i Tendera.

„Enormno podizanje novčanih naknada za podnošenje žalbi, od 500 do 25.000 maraka, višestruko većim od naknada u susjednim zemljama, neminovno će smanjiti broj podnesenih žalbi a time i borbu protiv korupcije ali i neuporediv rast procenta rješavanja žalbi u korist ponuđača u odnosu na dosadašnji prosjek od 60 posto. Ukoliko delegati Doma naroda BiH usvoje predložene izmjene, rješavanje žalbi na javne nabavke će trajati duže – umjesto dosadašnjih 15 može trajati i 30 dana.

Izmjenama zakona predviđeno je pravljenje dva nova ureda za žalbe u Banjoj Luci i Mostaru gdje će trebati činovnika koji će građane dodatno koštati oko 1,6 miliona maraka“, navodi se u saopćenju, a delegati pozivaju da, „u skladu sa svojom savješću, kao i obećanjima datim biračima da će raditi u njihovom interesu, ne usvoje predložene neprimjerene i nepotrebne izmjene i dopune Zakona.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije