Abdulah Sidran: Žalosno je kad se jedan iskusan sudija žali na pisanje medija

11
Radiosarajevo.ba
Abdulah Sidran: Žalosno je kad se jedan iskusan sudija žali na pisanje medija
Foto: Ins.ba / Abdulah Sidran

Abdulah Sidran, bosanskohercegovački književnik, oglasio se na svom Facebook profilu nakon što je sudija Branko Perić objavio izdvojeno mišljenje u presudi Fadilu Novaliću i ostalima. 

Podsjetimo, sudija Branko Perić objavio je svoje izdvojeno mišljenje nakon prvostepene presude u aferi "Respiratori", kojom su osuđeni Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak dobili zatvorske kazne.

U svojoj reakciji, Sidran se najviše osvrnuo na sudiju Perića, njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

"Biti sudija. To u samoj svojoj suštini podrazumijeva da je vršilac te časne, najčasnije, uzvišene društvene funkcije stalno, danju i noću, svakoga trenutka, pod ogromnim pritiskom odgovornosti za istinu i Pravdu.

Ne može postojati nikakav vanjski pritisak veći nego što je taj - jer bi to onda bilo krivično djelo prijetnje - i zato je i žalosno i smiješno i tužno kad se jedan iskusan sudija, s pola stoljeća sudačkog iskustva, žali na pisanje medija, djelovanje ambasada i drugih vanjskih faktora...Za takve stvari on mora biti i gluh i slijep, i nikad ne bi smio ni pomisliti da se na njih žali, a kamoli da o njima kuka i kmeči u obrazloženju i svome 'izdvojenom mišljenju' u odnosu na donesenu presudu", naveo je Sidran u svojoj objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije