Abazović: Nema potrebe da govorim u Potočarima, nisam ni insistirao

0
Radiosarajevo.ba
Abazović: Nema potrebe da govorim u Potočarima, nisam ni insistirao
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dritan Abazović

Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, danas je održao u Sarajevu konferenciju za novinare povodom njegove posjete našoj zemlji.

Na početku je rekao da je očekivao gostoprimstvo, ali da je doček u ovom gradu prevazišao njegova očekivanja.

"Ovo je na neki način i moj grad", rekao je Abazović.

Na pitanje novinara o tome da li će se ili ne obratiti prisutnima sutra u Potočarima, pojasnio je da bi se obratio te da mu je žao jer se napravila afera od toga.

"Upitan sam kao predstavnik Crne Gore. Nemojte od komemoracije da pravimo konferenciju ili narodnu tribinu", poručio je Abazović.

Rekao je da će se, ako procijene organizatori da treba - obratiti.

Napomenuo je i da nema nikakav problem da razgovara s bilo kojim političkim predstavnikom jer poštuje sve stavove, govoreći o sastanku u Predsjedništvu BiH, kojem nije prisustvovao Milorad Dodik.

“S moje strane postoji spremnost da razgovaram sa svim bez restrikcija. Gospodin Dodik je više nego dobrodošao u Crnu Goru. Ako bude prilike - razgovarat ću s njima kao i sa svim drugim ljudima", poručio je Abazović.

Abazović je bio jasan i kada je riječ o politici na Balkanu, kao i nedavnim događanjima u Crnoj Gori.

"Prihvatio sam odgovornost da se žrtvujem za boljitak države. Pokušavam promovisati drugačiju politiku i borim se protiv političkih struktura koji ne žele dati šansu Balkanu da izađe iz politike devedesetih. Ja vidim evropsku perspektivu i ljude koji će biti pomireni, zalažem se za to. Nikakvo posrbljavanje, nikakva Velika Srbija, Crna Gora, Albanija...", poručio je Abazović.

Napomenuo je i kako nije zadoovljan izjavama koje dokaze iz Srbije prema Crnoj Gori.

"Možda postoji doza odgovornosti i s naše strane. Navijam da prevaziđemo neodumice u dijalogu džentlmenski te vjerujem da će taj koncept prevladati", poručio je Abazović.

Imao je i posebnu poruku:

"Sa zvaničnim Beogradom treba da resetuje odnose".

Govorio je i o Rezoluciji o osudi genocida u Srebrenici koju je susjedna zemlja usvojila.

"Niko ne treba biti posebno zahvalan, to je naša moralna, politička i građanska dužnost, ne vidim ništa sporno", rekao je Abazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije