A ko će i kako formirati državnu vlast?

Radiosarajevo.ba
A ko će i kako formirati državnu vlast?


Višemjesečno javno sukobljavanje, špekulacije, najave, prijetnje, sastanci, posredovanje Visokog predstavnika, apeli evropskih diplomata... Sve to nije uspjelo približiti dva politička bloka u Federaciji BiH.

Stranke Platforme okupljene oko SDP-a danas su i zvanično otpočele formiranje vlasti u Federaciji BiH. Održana je konstituirajuća sjednica Doma naroda, na kojoj je bilo prisutno 32 delegata od 57, koliko ovaj Dom nominalno broji. Nisu izabrani delegati iz četiri kantona u kojima skupštinsku većinu imaju HDZ BiH i HDZ 1990.

Blokiranje izbora delegata bio je manevar Bože Ljubića i Dragan Čovića kojim su nastojali primorati SDP, SDA, HSP i Radom za Boljitak da ih uvrste u federalnu vlast.

Sve je propalo kada su Čović i Ljubić odbili posljednju ponudu Lagumdžije i Tihića: daplatformašima ostane po jedno hrvatsko ministarsko mjesto kako u Vladi FBiH, tako i u Vijeću ministara.

Dragan Čović najavljuje da će HDZ formirati vlast u kantonima. Poručuje i da su neminovni novi izbori i ustavna reforma koja će Hrvatima omogućiti ravnopravnost. Poruka oba HDZ-a je da je ova federalna vlast nelegalna i neustavna i da je formirana protiv volje hrvatskog naroda, a ta volja je utjelovljena u glasovima oba HDZ-a.

Centralna izborna komisija saopštila je da je sjednica krnjeg Doma naroda nezakonita jer nisu izabrani svi delegati. Platformaši su sjednicu ipak održali, uz nategnut kvorum i nategnutuetničku većinu u Klubu Hrvata.

Vlast u Federaciji jeste nominalno krenula ka potpunom formiranju. Za očekivati je da se već sutra, ako ne i danas, održe sastanci koji će ubrzati formiranje Vlade FBiH.

Predsjednik imenuje mandatara Vlade, ovaj dostavlja spisak ministara, predsjednik ga odobrava, potom novu vladu odobrava Predstavnički dom, nakon njega Dom naroda. Vlada donosi budžet, oba doma Parlamenta ga odobravaju. Sve to može biti odrađeno prije 31. marta, kada ističe odluka o privremenom finansiranju u Federaciji BiH.

Ali! ko će formirati državnu vlast? Platformaši nemaju brojčanu snagu i prostor da učine nešto slično ovome u Federaciji. U Klubu Hrvata u državnom Domu naroda HDZ-ovi imaju većinu i mogu uspostavu vlasti blokirati koliko žele.

Također, vjerni partner Dragana Čovića, Milorad Dodik učiniti će sve da država BiH nema vlastido daljnjeg. Očekivati značajniju intervenciju međunarodne zajednice također je izlišno.

U Mostaru se već danas protestira zbog majorizacija Hrvata. Za očekivati je raznolike načine ispoljavanja nezadovoljstva u narednim danima. Za očekivati je, također, i apsurdne i bizarne situacije gdje predstavnici stare vlasti ispred HDZ-ova ne napuštaju svoje urede i fotelje. Ne isključujmo ni intervencije zbunjenje policije.

Tripoli, Disneyland, Zapadna Njemačka, Istočna Njemačka, nova Hrvatska samouprava? Teško je bilo šta predvidjeti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije