BiH je spremna za turiste koji se očekuju iz cijelog svijeta

Anadolija
BiH je spremna za turiste koji se očekuju iz cijelog svijeta
Bosna i Hercegovina je spremna za ljetnu sezonu, a očekuju se turisti iz cijelog svijeta u većoj mjeri nego ranijih godina.

Bogata kulturno-historijskim naslijeđem, historijom, vjerskim i etničkim raznolikostima i prirodnim ljepotama, Bosna i Hercegovina, čini jedinstvenu regiju i atraktivnu turističku destinaciju. Priprema se da u susret nadolazećem ljetu u svoje gradove na području cijele zemlje ugosti na desetine hiljada stranih turista koji se sve više zanimaju za bogato kulturno-historijsko naslijeđe bh. gradova i izuzetne prirodne atrakcije.

Predviđa se da će srcolika zemlja i ove godine opravdati zavidni epitet mjesto susreta Istoka i Zapada, gdje turisti vijekovima uživaju u mnoštvu religijskih ispreplitanja, ljepoti građevina s pečatom Bizantije, Osmanskog carstva i Austrougarske imperije kroz posjete živopisnim pejzažima, rijekama, jezerima, planinskim, brdskim i nizinskim predjelima.

Prema podacima prikupljenih proteklih godina, turisti u BiH tokom ljeta tradicionalno najviše posjećuju Međugorje, Sarajevo, Mostar, Travnik i Vlašić, Jahorinu, Teslić, rijeku Bunu, Jajce, vodopad Kravice, Trebinje, Tuzlu, Bihać, Banja Luku... 

Međugorje spada među najposjećenije destinacije u BiH gdje se procjenjuje da samo iz Italije svake godine doputuje oko milion posjetilaca, a očekivanja su da će tako biti i ove godine.

Slična situacija je i sa Neumom. Prema zvaničnim podacima, turisti u prosjeku na te dvije lokacije ostaju dvije noći. Turistima se uglavnom nudi bogato kulturno-historijsko naslijeđe bh. gradova, izuzetne prirodne atrakcije i mogućnost aktivnog odmora u prirodi – rafting, splavarenje, brdski biciklizam, skijanje... Posljednje dvije godine posebno je povećano interesovanje za adrenalinske sportove, gastronomiju, auto i rafting kampove, kao i mogućnost luksuznog smještaja. To očekujemo i ovog ljeta, tvrdi Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Dodaje da podaci prikupljeni od januara do marta ove godine pokazuju da je u BiH zabilježeno 172.085 dolazaka turista, što je više za 7,8 posto u odnosu na isti period prošle godine. Prednjače turisti iz Hrvatske, zatim iz Srbije, Turske, Slovenije, Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije, Južne Koreje, Njemačke i Crne Gore.

Kada je riječ o turističkom prometu na području cijele BiH u periodu januar-mart 2016. godine Federacija BiH bilježi povećanje dolazaka turista za 8,6 posto i povećanje ostvarenih noćenja za 7,7 posto, Republika Srpska  6,4 posto povećanja dolazaka turista i povećanje ostvarenih noćenja za 6,0 posto, dok Brčko distrikt bilježi povećanje dolazaka turista za 12,2 posto i povećanje ostvarenih noćenja za 23,6 posto.

Kada je riječ o dolascima turista zračnim putem tokom prva tri mjeseca 2016., sarajevski aerodrom bilježio je dolazak 137.213 putnika, mostarski 1.372, tuzlanski 62.772 i banjalučki 3.727 turista. Promet putnika na aerodromima u prva tri mjeseca 2016. godini veći je za 13,3 posto u odnosu na prethodnu godinu što turistički radnici smatraju dobrom uvertirom pred ljetnu sezonu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije