93 kolektivna centra i dalje rade u FBiH

Radiosarajevo.ba
93 kolektivna centra i dalje rade u FBiH

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica te lokalne vlasti posjetili su danas kolektivni centar Dolac na Lašvi u općini Travnik u kojem trenutno živi 17 porodica, dok osam porodica boravi u alternativnom smještaju.
U BiH 106.604 porodice čekaju na povratak u svoje domove: 44.523 porodice u FBiH, a 61.835 u RS i 246 osoba u Brčko Distriktu

Porodice u ovom kolektivnom centru žive u izuzetno teškim i nehumanim uvjetima, a u dvije prostorije boravi po osam i više članova jedne porodice. Mnogi od njih izrazili su želju da se vrate u svoje prijeratno prebivalište, ali ni 17 godina poslije rata to im još nije omogućeno.

Projekt UNHCR-a

Pomoćnik ministra za raseljene osobe i izbjeglice Sulejman Alijagić kazao je Feni da su danas ovim porodicama podijeljeni paketi humanitarne pomoći te da je cilj ove posjete bio podsjećanje javnost da u BiH još  brojne porodice s djecom žive u kolektivnim centrima.

Posebno je naglasio da je priroritet Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, ali i BiH, zatvaranje kolektivnih centara kojih trenutno u FBiH ima 93, a u njima živi 1.959 porodica odnosno 5.632 osobe:

"Urađen je i projekt s UNHCR-om koji ima za cilj zatvaranje kolektivnih centara na cijelom prostoru BiH, a vrijednost tog projekta je oko 150 miliona eura. Projekt je trenutno u Vijeću ministara BiH, a nakon provedene potrebne procedure sredstva bi trebala biti osigurana kreditnim aranžmanom Razvojne banke."

Zgrade socijalnog stanovanja
U FBiH je do sada obnovljeno 250.000 stambenih jedinica, a prema podacima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica potrebno je obnoviti još 80.000

Apelirao je na kraju na one koji donose odluke u BiH na svim nivoima vlasti da na ovaj dan obećaju da će u narednom periodu učiniti sve što je u njihovoj moći da se izdvoji više novaca za zbrinjavanje raseljenih osoba unutar BiH.

"Nisu svi korisnici kolektivnih centara raseljene osobe, u njima borave i ljudi koji prije rata nisu imali imovinu, ima onih koji zbog starosti ili bolesti ne mogu da se vrate u prijeratno mjesto boravka, a za te osobe će se tražiti rješenja u oblasti socijalnog stanovanja", pojašnjava Alijagić i dodaje, piše Fena, da će dio centara putem ulaganja biti pretvoren u zgrade socijalnog stanovanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije