Osiguran posao za 7.100 nezaposlenih iz BiH u narednoj godini

Patria
Osiguran posao za 7.100 nezaposlenih iz BiH u narednoj godini
Agencija za rad i zapošljavanje BiH izradila je prednacrt programa rada za 2017. godinu u kojem se navodi da će prioritet biti stavljen na međunarodne sporazume u oblasti zapošljavanja.

Tako će fokus biti stavljen na realizaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji. U 2017. godini očekuje se zapošljavanje oko 3.100 radnika iz BiH, piše Patria.

Isto tako u planu je realizacija Dogovora o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj na poslovima njegovatelja i na realizaciji zapošljavanja radnika ostalih zanimanja iz BiH.

Predviđeno je zapošljavanje najmanje 2.000 radnika putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, te njihovo evidentiranje kod službi i zavoda zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, a na osnovu Uredbe Savezne Republike Njemačke o liberalizaciji tržišta rada za zemlje Zapadnog Balkana za period 2016.-2020.

Također će se pristupiti provođenju aktivnosti na realizaciji Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o privremenom zapošljavanju državljana BiH u Republici Srbiji i državljana Republike Srbije u BiH, ali nije navedena broj osoba koje bi mogle biti zaposlene.

Prema Sporazumu koji je ratifikovan u junu 2016. godine između Vijeća ministara BiH i Vlade Katara u 2017. godini očekuje se zapošljavanje minimalno 2.000 ljudi iz BiH u katarskim kompanijama.  

Prema evidenciji Agencije u maju 2016. godine bilo je 518.857 nezaposlenih osoba. U FBiH 373.378, u RS 133.979 i Brčko Distriktu 11.500 osoba, piše NAP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije