30 miliona eura za gradske saobraćajnice u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
30 miliona eura za gradske saobraćajnice u Sarajevu
Foto: Vijeće ministara BiH / Sa sjednice

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (Projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo), vrijedan 30 miliona eura.

Svrha ovog projekta je poboljšanje ključne putne mreže u Kantonu Sarajevo, finansiranjem izgradnjom i nadogradnjom saobraćajne infrastrukture na dionicama Pete transverzale (Tunel Kobilja glava) i Devete transverzale kako bi se grad Sarajevo povezao sa drugim dijelovima Kantona i regionalnom putnom mrežom. Cilj je smanjiti sadašnje saobraćajne gužve i poboljšati mobilnost u regionu.

Sredstva će biti alocirana na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo, a završetak projekta se očekuje do kraja 2022. godine.

Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora, saopćeno je iz VMBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije