Reakcije / 25 godina od potpisivanja Dejtonskog Sporazuma i genocida u Srebrenici

21. 11. 2020. u 12:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 26

Na današnji dan 21. novembra 1995. godine Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, uobičajeno nazvan Daytonski/Pariški mirovni sporazum, ugledao je svjetlo dana, a službeno je potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. decembru 1995.

“Dejton je temelj, ne plafon” rekao je Ambasador Velike Britanije u BiH u povodu godišnjice Dejtonskog sporazuma i na najbolji način objasnio suštinu sporazuma. A suština Dejtonskog sporazuma je da se nije bavio uzrocima i posljedicama ratova koji su vodjeni u bivšoj Jugoslaviji, piše u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

"Ratovi su bili agresivni protiv BiH u kojoj je počinjen genocid.Države koje su vodile agresivne ratove nisu tada, pa do danas, politički sankcionisane. Te države i danas vode agresivnu politiku prema BiH sa ciljem njene podijele.

Štite ratne zločince koji slobodno žive na njihovim teritorijima, negiraju genocid u Srebrenici, zabranjuju upotrebu Bosanskog jezika a daju imena studentskih domova po imenima ratnih zločinaca, odaju im priznanja,nagrađuju ih i ponovo prijete preživjelim žrtvama, vodi se politika aparthejda (dvije škole pod jednim krovom). Današnja politika je slična ili skoro ista politikama koje su se vodile iz susjednih država devedesetih godina, piše u saopćenju.

Oni navode da su posljedice genocida ostale trajno, Dejton to nije promijenio.

"Svaki dan nam se otima država ,svaki dan se prepisuje gruntovno na one koji su počinili genocid. Žrtve žive u strahu, nemaju mogućnost da se vrate na svoja prijeratna ognjišta (nije ispoštovan aneks 7), nemaju zaštite, nemaju zakona na nivou države koji bi štitio, nema zakona protiv negiranju genocida i presuda haškog suda. Stalno negiraju genocid i pred očima medjunarodne zajednice ponižavaju žrtve,bez sankcija, Srbija i Hrvatska sabotiraju progon zločinaca i to su uspjeli prenijeti i u BiH.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da konačno počne zidati čvrste i stabilne zidove na temeljima sporazuma, tako sto će početi uklanjati uzroke i posljedice počinjenog genocida u BiH. Mi žrtve najbolje osjetimo takve politike i ponovo pozivamo sve vas da putem OHR nametnete zakon o negiranju genocida u godini kada obilježavate 25 godina Dejtonskog sporazuma i u godini kada se navršilo 25 godina od genocida u Srebrenici. Bez povjerenja nema pomirenja. Žrtve su još uvjek žrtve a zločinci heroji", poručili su.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)