2017. rok za isplatu stare devizne štednje u Federaciji

Radiosarajevo.ba
2017. rok za isplatu stare devizne štednje u Federaciji

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu Zakon o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji, javlja Fena.

Na osnovu tog teksta, Federacija treba do 2017. godine obveznicama izmiriti građanima dug na ime stare devizne štednje, nastao isključivo štednjom u domicilnim bankama.

Na osnovu najava Tihomira Ćurka, predstavnika Federalnog ministarstva finansija, koji se danas uime predlagača obratio delegatima, Federalna vlada će pripremiti odluku prema kojoj već do 2014. godine treba izvršiti obaveze iz prve tranše, odnosno emitovati obveznice u vrijednosti od blizu 347 miliona KM za 27.611 vlasnika računa stare devizne štednje.

Štediše nemaju povjerenja u predložena rješenja


Prema daljnjem obrazloženju Tihomira Ćurka, obveznice će biti emitovane u elektronskoj formi, tako da štediša u određenim vremenskim periodima, u ovom slučaju već 31. decembra ove godine, na svom računu ima određenu uplatu, a obveznice može koristiti ako hoće i na tržištu vrijednosnih papira.

Zakonom se također potpuno izjednačavaju u svojim pravima štediše u Federaciji i u Republici Srpskoj s obzirom na to da su u manjem bh. entitetu već emitovane obveznice nakon što državni zakon iz ove oblasti nije ispoštovan u cjelini pa su obaveze ove vrste prenesene na entitete.

Uime udruženje starih deviznih štedita, Muris Srkalović, koji se prije izjašnjavanja delegata obratio za parlamentarnom govornicom, rekao je da štediše nemaju povjerenja u rješenja predložena u ovom tekstu jer smatraju da Federalna vlada kao predlagač ne daje garancije u zakonu da će biti novca za isplatu po dospjeću obveznica štedišama.

Srkaloviću je odgovorio federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda riječima da je garancija štedišama za to sam zakon jer će temeljem toga Vlada u budžetu Federacije morati planirati određene godišnje iznose, prenosi Fena.
 
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije