2012. može biti evropska godina za BiH

Radiosarajevo.ba
2012. može biti evropska godina za BiH

Obraćanjem evropskih i domaćih zvaničnika poslanicima, u Sarajevu je počela današnja posebna tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posvećena evropskom putu BiH i obavezama koje iz toga proističu FBiH. 

Na početku se prisutnima obratio šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Peter Sorensen. Suština njegovog izlaganja odnosila se na EU kao porodicu naroda koja je građanima zemalja članica donijela brojne prednosti, rast životnog standarda prvenstveno. „To je porodica u kojoj će biti i ova zemlja“, vjeruje ovaj evropski zvaničnik, ali pošto prethodno u njoj bude ispoštovana postavljena lista standarda u provođenju uvjeta za članstvo. Potom je govorio o napretku zemalja susjeda BiH u njihovim težnjama za evropsko članstvo: 

Na čemu se gradi ugled

"BiH jeste i mora ostati u srcu ovog regiona koji doživljava transformaciju". 

Sorensen je podsjetio na prioritetna pitanja koja moraju biti riješena: na vladavinu zakona, poštivanje ljudskih prava i uvažavanje prava manjina, oslobađanje od korupcije te na izgradnju čvrste javne uprave i otvaranje novih radnih mjesta

"Ugled države se gradi na tome kako uspješno ona govori jednim glasom i koliko su njeni zakoni usklađeni s pravnom stečevinom", riječi su Petera Sorensena. 

Jedanaest zakonodavnih tijela u FBiH također moraju prenijeti pravnu stečevinu EU u zakonodavstvo; Sorensen je istakao da 2012. može biti evropska godina BiH. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može stupiti na snagu ako se učini vjerodostojan napredak u provedbi presude "Sejdić i Finci", podsjetio je Sorensen na jedan od ključnih uslova te naglasio da na nivou države treba donijeti fiskalni okvir za naredne tri godine i budžet za ovu godinu.

Poslije njega se poslanicima obratio predsjednik FBiH Živko Budimir koji je konstatirao da obilježavanje ovogodišnjeg Dana Evrope još jednom opominje našu zemlju na to gdje je mogla biti dosad u procesu evropskih integracija, jer je prije deset godina prednjačila ispred Srbije i Crne Gore.

EU nema alternativu

EU nema alternativu, a prilagođavanje evropskim normama nije moguće ako ne budu zaliječene 'rak-rane', što su po Budimirovim riječima: politika nesuglasja kao idealno tlo za cvjetanje kriminala i korupcije, neriješena pitanja povratka prognanih, prava naroda i etničkih manjina na svakom pedlju BiH u izbornom procesu, pojave diskriminacije u obrazovanju (dvije škole pod jednim krovom) te još neriješen popis stanovništva.

Premijer FBiH Nermin Nikšić koji je pozvao na zajedničko djelovanje federalne zakonodavne i izvršne vlasti u naporima da se pokaže jasna opredijeljenost i privrženost evropskim integracijama BiH.

Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, podsjetila je na stvaranje porodice evropskih naroda, te dodala da i danas vrijede principi na kojima počiva ta zajednica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije