20.000 bh. građana živi od jednog obroka dnevno

Radiosarajevo.ba
20.000 bh. građana živi od jednog obroka dnevno

U priopćenju koje je povodom 1. maja uputio dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Emil Vlajki, između ostalog se navodi: Za najmanje 50% radno sposobnih osoba u Bosni i Hercegovini ekonomska i socijalna situacija nije ništa bolja od one čikaških radnika prije 130 godina. 

„Mnogi su gladni, često prose i traže svoj obrok po kontejnerima. Svjetska banka govori o povećanju broja gladnih u BiH u 2011. za 20 posto u odnosu na prethodnu. S jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 20.000 građana. Na listama čekanja humanitarnih organizacija je više desetaka tisuća onih koji traže da dobiju pravo na jedan obrok.“

Tri marke dnevno

Oko 600.000 ljudi u BiH živi ispod generalne linije siromaštva, a tu se ubrajaju svi čija su mjesečna primanja niža od 238 KM. Vlajki upozorava da oni, čija mjesečna primanja ne prelaze 84 KM, žive u ekstremnom siromaštvu, i takvih je u BiH oko 20.000. Svaki peti građanin BiH živi od tri KM dnevno.

„Za to vrijeme, plaće (...) poslanika Parlamenta BiH su i do osam puta veće od prosječnih primanja 70 posto građana“, dodao je Vlajki. 

Nezaposlenost u BiH je jedna od najviših u svijetu i obuhvaća oko 45 posto radno sposobnog stanovništva. Polovica mladih od 18-35 godina u BiH je nezaposleno, što je četiri puta više nego u EU. Vlajki analizira:

„Na sivu ekonomiju koja iznosi 30 posto BND, neumitno se nadovezuje korupcija. BiH spada u najkorumpiranije zemlje svijeta. U tužilaštvu ima 200.000 neriješenih predmeta korupcije. Kazne za korupciju su skoro nepostojeće. 

Slabi sindikat

U svjetlu ovih podataka očito je, da je u BiH cinično govoriti o Prvom maju (...) kao o prazniku rada.“ 

Za nadati se, zaključio je dopredsjednik RS-a, da će sindikati u BiH smoći dovoljno snage da stanu na čelo onih koje predstavljaju, tako da Prvi maj (...) ove godine bude dan izraženog nezadovoljstva u mirnim i dostojanstvenim protestima svih nas protiv izuzetno teške ekonomske i socijalne situacije u ovoj zemlji, saopšteno je iz  njegovog kabineta, objavila je Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije