12 prijava zbog malverzacija u Željeznicama FBiH

Radiosarajevo.ba
12 prijava zbog malverzacija u Željeznicama FBiH

Federalna uprava policije podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj protiv 12 osoba: N.Dž., S.R., S.S., N.L., E.Š., S.M., N.S., Z.V., A.K., N.Č., R.M. i A.H. zbog osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela, a u pitanju su malverzacije u Javnom preduzeću Željeznice Federacije BiH, saopćeno je danas iz Federalne uprave policije. 

Za šest od ovih 12 osoba, sumnja se da su zajedno počinile krivična djela zloputrebe službenog položaja ili ovlašćenja te sklapanja štetnog ugovora.

Za prvoprijavljenog je utvrđen osnov sumnje da je sam zloupotrijebio službeni položaj ili ovlašćenja, kao i da je s drugoprijavljenim zajedno počinio krivično djelo krivotvorenja službenih isprava.

Postoji osnov sumnje da je sedmoprijavljeni pomagao drugima u zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja te u sklapanju štetnog ugovora.

Također, za četiri osobe se sumnja da su zajedno zloupotrijebili  službeni položaj.

Postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, istražitelji Federalne uprave policije su utvrdili da postoje osnovi sumnje da su prvoprijavljeni do četvrtoprijavljenog, kao odgovorne i službene osobe u JP Željeznice Federacije BiH zloupotrijebili položaj i ovlaštenja na način da su postupali suprotno interesima JP Željeznice FBiH čime su omogućili sticanje i pribavljanje protupravne imovinske koristi jednoj firmi iz Sarajeva u ukupnom iznosu od 4.529.785,34 KM. 


Prvoprijavljeni, drugoprijavljeni, četvrtoprijavljeni, petoprijavljeni i šestoprijavljena su kao odgovorne i službene osobe JP Željeznice FBiH, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja na način da su postupali suprotno interesima JP ŽFBiH čime su omogućili sticanje i pribavljanje protupravne imovinske koristi jednoj firmi iz Sarajeva u ukupnom iznosu od 490.321,44 KM. 

Također, utvrđeni su osnovi sumnje da su prvoprijavljeni do šestoprijavljene, kao odgovorne i službene osobe u JP Željeznice FBiH, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja na način da su kršeći Statut JP ŽFBiH i Zakon o javnim preduzećima FBiH omogućili jednoj firmi iz Sarajeva dobijanje kredita u ukupnom iznosu od 8.000.000 KM, te su za isti iznos opteretili zalogom imovinu JP ŽFBiH. 

Istražitelji su utvrdili i osnov sumnje da je prvoprijavljeni, kao odgovorna osoba u JP ŽFBiH, prekoračio granice svojih ovlaštenja, što je za posljedicu imalo da za iznos od 8.000.000 KM bude opterećena zalogom imovina JP ŽFBiH. 

Također, utvrđeno je da su prvoprijavljeni i drugoprijavljeni, kao odgovorne i službene osobe, izvršili krivotvorenje jedne odluke u JP ŽFBiH, što je trebalo poslužiti u svrhu prikrivanja krivičnih djela i počinilaca. 

Utvrđen je osnov sumnje da je sedmoprijavljeni, kao odgovorna osoba i vlasnik jedne firme iz Sarajeva, pomogao u izvršenju krivičnih djela odgovornim i službenim osobama u JP ŽFBiH na način da je izvršio pripremne radnje za izvršenje krivičnih djela, čime je firmi, čiji je stopostotni vlasnik, pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 4.529.785,34 KM na direktnu štetu JP ŽFBiH. 

Istražitelji su utvrdili i osnov sumnje da su osmoprijavljeni do dvanaestoprijavljenog, kao službene osobe u JP ŽFBiH, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja čime su omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi jednoj firmi iz Sarajeva u ukupnom iznosu od 4.529.785,34 KM na direktnu štetu JP ŽFBiH, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije