110 političara na svim nivoima vlasti u RS-u mijenjalo stranački dres

2
Radiosarajevo.ba
110 političara na svim nivoima vlasti u RS-u mijenjalo stranački dres
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Narodna skupština RS

Prema istraživanju Udruženja "ReStart Srpska", u RS je od 2018. godine identifikovano 110 preletača na lokalnom i entitetskom nivou. Mijenjanje političkih dresova se u većini slučajeva dešava isključivo zbog ličnih interesa, što smatraju krađom volje birača. Samo u jednom mandatu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, čak trećina saziva je promijenila stranački dres.

Preletači, papkarenje pod plaštom demokratije sastavni su dio ovdašnje političke kombinatorike. Samo u posljednje tri godine ReStart je zabilježio 110 promjena stranačkog dresa. Samo sedam je iz vladajuće većine prešlo u opoziciju. Više od 80 odsto je u prvih osam mjeseci mandata i to iz opozicije u vladajuću većinu, zbog čega u ReStartu predlažu rješenje, po austrijskom modelu.

"U prvih osam mjeseci mandat pripada partiji, da bi se spriječilo prelijetanje prilikom formiranja vlasti, kao onda kako smo imali u korijenu problema 2014. godine. Nakon toga mandat ponovo pripada poslaniku", rekao je Stefan Blagić, predsjednik Udruženja "ReStart Srpska".

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Velizar Antić, član Udruženja "ReStart Srpskа" navodi kako je skoro trećina poslanika u Narodnoj skupštini promijenila stranački dres:

"Šalje se loša poruka, ljudi su ionako razočarani, ne izlaze na izbore, sa ovakvim stvarima više neće ni učestvovati", piše BHRT.

Ako ne cijeli, mislim da treba bar jedan dio mandata da pripadne političkoj stranci, smatra predsjednik PDP-a, podsjećajući da je takozvano papkarenje u Repuiblici Srpskoj počelo 2014. godine kupovinom dva opoziciona poslanika za skupštinsku većinu.

U SNSD-u su za model sprečavanja promjene političkih dresova. Predsjednik ove stranke izjavio je da se oni zalažu da mandat pripadne stranci čime bi se smatra smanjila politička korupcija.

Potpredsjednik Narodne Skupštine Deniš Šulić stava je da promjene stranačkog dresa trebaju kazniti birači na izborima.

"Ako je političar promijenio stranački dres i otišao u vlast ili u opoziciju radi lične satisfakcije, uže ili šire porodice, kada dođe na biračko mjesto glasači će da ga kazne", rekao je Šulić.

U ReStartu konstatuju da je u RS danas mnogo manje demokratije nego prije 15 godina. Kažu da glavni motiv promjene stranke nije ideologija, već lični interes, zbog čega hitno treba eliminisati preletače iz političkog života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije