1. oktobra na ulicu izlaze "zlatni ljiljani"

Radiosarajevo.ba
1. oktobra na ulicu izlaze "zlatni ljiljani"

Upravni odbor Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH je na vanrednoj sjednici potvrdio termin održavanja mirnih protesta - 1. oktobar u Sarajevu u 11.59 sati.

„Nakon obavljenih razgovora s predstavnicima federalnih institucija vlasti i predstavnicima političkih stranaka i partija i sagledavanja ukupnog postignutog rezultata u vezi sa zaštitom statusnih prava ove i drugih boračkih populacija, a u kontekstu mjera uštede koje provodi Vlada FBiH s MMF-om, Upravni odbor Saveza, nezadovoljan datim obećanjima potvrdio je termin održavanja mirnih protesta 1. oktobra u Sarajevu“, navodi se u saopćenju Saveza.

Dodaje se da su razumijevanje i podršku za svoje zahtjeve dobili od Stranke za BiH, SDP-a BiH, boračkih udruženja, nevladinih i drugih organizacija i od istaknutih pojedinaca.

„Od SDA, kao glavnog pregovarača s nama, od koje se očekivalo konkretno izjašnjenje i podrška našim zahtjevima nije data čvrsta i konkretna garancija koja bi mogla zadovoljiti naše zahtjeve“, ističu u Savezu.

Prekinuti svi pregovori

U pripremi protesta prekidaju se svi razgovori i svaka inicijativa s njihove strane s pregovaračima od kojih nisu dobili podršku. Jedina ovlaštena osoba za razgovore u fazi pripreme i realizacije protesta je predsjednik Skupštine Saveza - voditelj javnog okupljanja Šerif Patković.

Protesti su na neograničeno vrijeme i trajat će do ispunjenja zahtjeva.

„Bit će otkazani samo u slučaju da do trenutka njihovog održavanja dobijemo odluku Vlade Federacije BiH u kojoj će stajati da je svim našim zahtjevima udovoljeno na traženi način, navodi se u saopćenju Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH koje prenosi Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije