ZOI: Neka igre počnu

Radiosarajevo.ba
ZOI: Neka igre počnu

Kada na stadionu "BC Place" u Vancouveru danas bude upaljen veliki olimpijski plamen zvanično će biti otvorene 21. zimske olimpijske igre, događaj koji će pored Mundijala u Južnoj Africi biti najvažniji sportski događaj u 2010. godini.

Otvaranju koje je zakazano za tri časa ujutro u subotu, pored 2.800 sportista iz 87 zemalja, trebalo bi da prisustvuje i oko 55.000 gledalaca koliko prima stadion "BC Place".

Igre će pratiti više od 10.000 akreditovanih predstavnika medija, 250.000 posjetilaca Igara i televizijski auditorijum od oko tri milijarde ljudi.

Igre će trajati do nedjelje 28. februara, a sportisti će se takmičiti u sedam sportova i njima pripadajućih sportskih grana. Tako je na programu: biatlon, bob (bob i skeleton), karling, hokej na ledu, klizanje (umjetničko, brzo i klizanje na kratke staze), sankanje i skijanje (alpsko, nordijsko skijanje, skijaško trčanje, skijaški skokovi, skijanje slobodnim stilom i snoubord).

Takmičenja će se, pored objekata u Vancouveru, održavati i u prigradskom Richmondu, kao i u obližnjem zimskom centru Whistler, odnosno tamošnjoj Cypress planini.

Na ZOI će kao samostalne države debitovati Srbija, Crna Gora, Kajmanska Ostrva, Kolumbija, Gana, Pakistan i Peru.

Organizacija Igara više od 5 milijardi dolara

Sama organizacija Igara, uključujući i troškove za unapređenje infrastruktureu regionu, nezvanično je koštala više od pet milijardi dolara, ali je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Jacques Rogge ubijeđen da će se investicija isplatiti.

Rogge je ocijenio da će Vancouver biti model za buduće organizatore Olimpijskih igara, prije svega zbog brige o zaštiti okoline i dugoročnog planiranja koje bi trebalo da olimpijskim objektima obezbijedi svrhu i po završetku Igara.

"Postavljeni su novi standardi. Sve što je rađeno rađeno je sa sportistima, a sa životnom sredinom i zaostavštinom na umu. Ovdje naučene lekcije biće model za buduće igre", istakao je Rogge.

Napori Organizacionog komiteta u Vankuveru (VANOC) svjedoče u prilog Roggeovoj tvrdnji. Olimpijske igre u Vankuveru ne bi trebalo da imaju bilo kakav štetan uticaj na prirodu, između ostalog i zato što će takmičare i novinare prevoziti vozila na hibridni pogon. Mnogo truda uloženo je i na rješavanje socijalnih problema.

Igre koje ne zaboravljaju starosjedioce

Ugovori su potpisani sa skoro svim relevantnim organizacijama kanadskih starosjedilaca, uglavnom Indijanaca i Eskima, kojih ima više od milion i koji nerijetko žive u siromaštvu boreći se sa bolestima zavisnosti i drugim problemima.

Svi oni su, međutim, uključeni u organizaciju Igara u Vankuveru, čiji je logo i zasnovan na motivima iz njihove kulture. Doprinos Igrama daće i siromašni stanovnici iz centra grada.

Njih oko 200, među kojima ima i imigranata, obučeno je da pravi drvene podijume za dodjelu medalja. Bivše prostitutke, narkomanke, žrtve porodičnog nasilja i robijašice praviće 1.800 buketa za osvajače odličja.

MOK će, kao što je već postalo uobičajeno, u Vancouveru izvršiti rekordno veliki broj antidoping testova. Ukupno će biti provjereno 2.000 sportista, oko 800 više nego prije četiri godine u Torinu.

Kanađani su ove godine treći put domaćini Olimpijskih igara. Prvi put su u toj ulozi bili 1976. godine, kada je Montreal organizovao Ljetne olimpijske igre. Calgarya je 1988. godine bio domaćin Zimskih igara.

Prvi dan takmičenja u subotu otvoriće skijaški skokovi (16.45), a dva sata kasnije u na programu je spust za muškarce. Počinje i turnir u hokeju na ledu, a biće i brzog klizanja, biatlona, slobodnog skijanja i sankanja.

BiH sa pet sportista

Bosnu i Hercegovinu će na predstojećim Olimpijskim igrama u Vancouveru će predstavljati pet sportista: Žana Novaković, Maja Klepić i Marko Rudić u alpskom skijanju, te u skijaškom trčanju Mladen Plakalović i Tanja Karišik koja će BiH predstavljati i u biatlonu.

Vezano:
Predstavljen bh. olimpijski tim
Bh. tim u olimpijskom selu Whistler
Nemanja Košarac ne putuje u Vancouver
Olimpijski tim otputovao u Vancouver
U Vancouveru podignuta zastava BiH
Bh. olimpijci prezadovoljni uslovima
Malo snijega u Vancouveru

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije